Albert Guisasola

Des d’Einstein fins a Vandellòs

En el 1919, un eclipsi de lluna va corroborar les noves teories sobre la velocitat de la llum d'un il·luminat físic alemany. Des de llavors, la teoria de la relativitat d'Albert Einstein (Ulm, 1879) ha influït notòriament en les nostres vides ja que, entre d'altres coses, va donar lloc a una de les equacions més importants i conegudes de la Física Moderna: E=m·c2. Aquesta equació proposa la pròpia massa (m) com una font d'energia (E) segons la velocitat de la llum (c) i, de passada, supera el dogma de que la matèria no es crea ni es destrueix. És a dir, afirma que es pot obtenir energia a partir de matèria. Aquesta energia és la que està continguda en els enllaços que hi ha entre les diferents petites peces que formen la matèria (o àtoms). En dividir un àtom pesant (com el d'Urani) en dos de lleugers es desprèn part de l'energia que provocava que ambdues parts estiguessin unides (de manera semblant al joc d'arrencar cebes de l'escola).

Un cop entès aquest concepte (anomenat fissió nuclear), construir centrals nuclears per a la generació d'energia a partir de matèria radioactiva és relativament senzill. És un passeig. Un passeig sota un cel del color gris fosc d'Hiroshima, Nagasaki, Txernòbil,... D'acord. Però un passeig.

Catalunya, des d'un primer moment, es va apuntar als avantatges de l'energia nuclear: elevades quantitats d'energia usant relativament poca matèria sense producció de gasos contaminants, tot i els efectes contraris. Aquests són bàsicament la ineficàcia econòmica i energètica del sistema (es dissipen fins a dos terços de l'energia generada en el procés de fissió), la necessitat d'importar el combustible, la producció de residus altament tòxics durant segles i el risc de greus accidents.

En el 2002, un 62 % de l'energia elèctrica consumida al nostre país provenia de les 3 centrals nuclears: Ascó I, Ascó II i Vandellòs II. Aquesta taxa de nuclearització només és superada a Europa per Lituània i França. Tot i això, sembla que Catalunya vol allunyar-se de la drecera de l'energia nuclear i intentar la travessia pel camí de les energies renovables (hidroelèctriques, eòliques, solars, biogàs,...) Sabem que és un trajecte més llarg, però almenys es camina sota un cel ben blau, que és sempre més agradable. En un país modern amb un teixit social i tecnològic com el nostre, amb sol, vent i rius, aquest camí es podria recórrer a gran velocitat (segons Einstein, com a màxim a la velocitat de la llum!). Amb sort s'arribarà a complir el que proposa el Pla d'Energies Renovables de Catalunya que preveu que el pes de l'energia nuclear a l'any 2010 respecte totes les fonts d'energia a Catalunya sigui del 21 % i el de les renovables dobli el valor actual fins a arribar al 5%. En marxa.

Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium lansoprazole buy adipex online order soma soma buy vicodin online order zestril spitz hoodia mousy bacteriolysin esomeprazole vitiate carisoprodol

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive