Òscar Fernández

Demà comença el 2955, l’any nou amazic

Gran part de la comunitat marroquina de Mataró que pertany a aquesta cultura ho celebrarà el proper cap de setmana amb diversos actes

No tots els ciutadans de Mataró celebren el canvi d'any el mateix dia. Bona part dels mataronins emigrats del Marroc, que són de cultura berber i no àrab, celebraran demà dia 12 l'arribada de l'any nou amazic, concretament el 2955. Els amazic, que són la població més antiga del nord d'Àfrica, comparteixen una cultura milenària amb llengua (el tamazinght) i alfabet (el tinifagh) propis.

Amb motiu d'aquest nou any, diverses entitats organitzen per segona vegada diferents actes de celebració. “Partim de la base que si els ciutadans de Mataró son d'orígens diversos, és normal que es facin coses aquí per celebrar festes dels seus països d'orígen”, comenta la Maria Zaloña, de l'A.A.V.V. de Rocafonda.

La novetat dels actes d'enguany seran les tres conferències que s'han organitzat per dissabte al Centre Cívic de Can Noé, i que tindran com a plat fort la intervenció de Mohamed Ziati, director del diari marroquí Bades i vice-president de la Confederació de les Associacions Amazigues del Nord (CAN). Està previst que Ziati faci un anàlisi de l'actualitat del moviment amazic al Marroc i al Tamzgha, a partir de les seves problemàtiques i les perspectives de futur. El mateix dissabte a 2/4 de 10 de la nit s'ha programat un sopar de germanor catalano-amazig al Casal Fèlix Cucurull (carrer d'Amàlia, 16, baix de Mataró). L'acte comptarà amb la participació també de Mohamed Ziani.

Per altra banda, diumenge al Casal l'Aliança es podrà assistir a un recital de música amazinga, amb l'actuació de dos grups de marroquins instal•lats a Catalunya, Ywattoun i Amazingh, i del popular cantautor Walid Mimoun. Aquesta jornada lúdico-festiva es conclourà amb l'obra de teatre Assugas Amaynou, dirigida per Fouad Elattabi.

Com afirma Asnaa Aouattah, del Col•lectiu Amazic de Mataró (CAM), “l'objectiu és donar a conèixer la nostra cultura i demostrar que no tots els marroquins som àrabs”. Les jornades també serviran per revindicar el dret a ser regonegut del tamazinght com a llengua oficial del Marroc.

Precisament moltes de les víctimes del terratrèmol del febrer de 2003 a Al-Hoceima, que va generar un allau de solidaritat eren, precisament, persones de cultura amazic.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive