-
-

V. B.

Defensen que cal refer de nou els esgrafiats de la casa Coll i Regàs

L'arquitecte responsable del projecte respon a les crítiques dient que l'estat de conservació de la façana no deixa alternativa

El procés per rehabilitar la façana principal de la casa Coll i Regàs ha generat una certa controvèrsia després que la setmana passada diverses persones empressin les xarxes socils per posar en dubte la idoneïtat de la tècnica emprada. En diversos missatges es criticava que s'estigui repicant l'esgrafiat original de l'edifici obra de Puig i Cadafalch. Fer-lo de nou calcant l'original, en definitiva, enlloc de restaurar l'existent. L'arquitecte responsable del projecte defensa, però, que l'estat "molt malmès" de la façana comporta que aquesta sigui l'única manera viable de fer-ho.

El projecte de de Coll i Fullaraca Arquitectes, firma encarregada de la rehabilitació, consisteix en calcar els esgrafiats existents de la façana, dibuixar-los de nou en base al model antic, i perforar-los per procedir a l'etergit (la tècnica artística per donar-los color). A més, s'ha de repicar tot l'estucat de la façana. Tot plegat queda detallat en la memòria del projecte, validada per les comissions de Patrimoni tant de l'Ajuntament com de la Generalitat.

"No fem res d'amagat, està tot documentat i validat" defensa l'arquitecte Joan Fèlix Martínez, que lidera el projecte. Segons Martínez, no queda una altra alternativa que aquest procediment, davant l'estat malmès de la façan de l'immoble. "Han passat molts anys sense fer-hi tasques de conservació i l'estucat ha quedat molt fet malbé, sobretot a causa de les humitats", constata l'arquitecte. Davant d'això, veu impossible mantenir els esgrafiats i estucat originals. "No puc rehabilitar elements com aquests quan s'estan caient", detalla.

Martínez defensa que aquesta mena de procediments ja s'han hagut d'aplicar en la rehabilitacó de façanes d'edificis tan emblemàtics i del mateix arquitecte com la Casa Ametller de Barcelona.  "Sóc mataroní, i per tant sóc el primer que no vull fer malament les coses, i menys en una façana tan especial i emblemàtica com aquesta", reitera l'arquitecte.


Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive