Jordi Lopesino

'Deep Impact'

Per sort o per desgràcia tenim una visió de l'univers més cinematogràfica que real. I creieu-me si us dic que això ens hauria de preocupar i molt. Fins no fa gaire les pel·lícules de Hollywood es basaven en fets reals, però últimament el món s'ha girat de revés. Resulta que ara es la NASA la que basa els seus programes espacials en pel·lícules de cinema. Sembla un acudit, però és cert. Us en recordeu de la pel·lícula Deep Impact? El argument és molt senzill: la terra està en perill perquè un cometa està a punt de xocar amb nosaltres. Els americans envien al fornit d'en Bruce Willis a l'espai amb unes quantes bombes. Bruce Willis salva la terra. Doncs quelcom semblant, però sense el Bruce Willis és el que està fent la NASA en aquests moments. Que un asteroide o cometa xoqui amb la terra és una cosa probabilíssima; és més, l'extinció dels dinosaures, fa uns quans milions d'anys, es va produir per un accident d'aquest tipus (la zona d'impacte va ser en el golf de Mèxic). Malgrat l'importància d'aquest perill sabem molt poca cosa sobre la natura dels cometes: què són, de que estan fets, com se'ls pot aturar...

Per molt bona planta que tingui en Bruce Willis, crec, modestament, que no podem contar amb ell per salvar el planeta si un cometa té pensat xocar amb nosaltres. Així doncs és hora de buscar solucions. Per poder solucionar un problema hem d'atacar la font del mateix: el cometa. La veritat és que no tenim ni idea de com són els cometes. De moment estem treballant amb hipòtesis, la més estesa d'elles considera que un cometa es com una bola gegant de neu bruta que es desfà quan s'aproxima al sol. Les últimes investigacions apunten que els cometes poden estar formats per una espècie de bromera primigenia d'aspecte semblant a l'espuma d'afaitar. La veritat és que no tenim ni la més remota idea. Algunes sondes espacial han passat a prop d'alguns cometaris i han agafat mostres, però encara no sabem res del cert. Per tal d'esbrinar-ho la NASA ha dissenyat una missió anomenada Deep Impact, que es un calc de la pel·lícula del mateix nom. Els investigadors nord-americans han arribat a la conclusió que si estavellen un artefacte en la superfície d'un cometa i estudiant les seves reaccions podran saber com està format aquest cometa. Per això mateix han escollit el cometa Tempel com a diana dels seus experiments. I com ho faran?

Doncs com no han aconseguit que en Bruce Willis es presenti voluntari han enviat una sonda espacial (el seu llançament va ser el 12 de gener de 2005) amb un projectil d'un 370 kg que es llençarà contra el cometa en el moment oportú. La força de l'impacte equivaldrà a l'explosió de 4.500 kg de TNT, i poden passar moltes coses, entre elles que el projectil falli i es perdi en l'espai, però una cosa està clara fan l'experiment molt lluny de la terra i no hi ha perill de que el cometa, en el pitjor del casos, es desviï i xoqui amb nosaltres.

Les agencies espacials tenen cada vegada menys recursos, així que fan tot el possible per aconseguir publicitat. La data que han escollir per l'impacte és el 4 de juliol de 2005, el dia de d'independència americana. Si surt bé tenen assegurada una subvenció, però què passarà si surt malament? Si tot va bé obtindrem informació d'un cometa, però no podrem cantar victòria perquè qui ens assegura que tots els cometes són iguals. És un primer pas i esperem que no sigui l'últim. Per cert el projecte Deep Impact era un projecte secret de la NASA molt abans de que es fes la pel·lícula. Algú va filtrar l'informació o va obrir una caixa forta que no era pas seva. Intencionadament? No sé, però a la NASA li ha anat molt bé per la financiació del projecte. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive