Ruben Escobar

Cusachs, Perecoll i Fadó recorden els seus inicis artístics a Santa Anna

Els ex-alumnes de l'Escola PIA recorden la seva vinculació amb el centre entre anècdotes i bon humor

L’escultor Manel Cusachs, el pintor Perecoll i el tenor líric Josep Fadó van celebrar ahir, dijous dia 19 d’abril, una jornada en la que els artistes mataronins van fer un repàs de les seves biografies a l’acte ‘Art i Part d’Escola Pia Santa Anna’, dels Vespres de Santa Anna. Els ex-alumnes de l’escola Santa Anna, van compartir amb els assistents la vinculació que van tenir amb el centre docent i regressant al passat, van rememorar com van fer els seus primers passos en el món de l’art, cadascú en la seva respectiva especialitat. Tot plegat amb clau de bon humor, curiositats i diverses anècdotes.

D’una banda, Cusachs va explicar que des d’un bon inici volia ser il·lustrador de llibres, i que va començar a fer dibuix a Òrrius. ‘Tot seguit vaig aprendre a picar pedra, i vaig anar aprenent l’ofici d’escultor’, va dir. A més, la seva catalanitat va marcar la seva vida professional, i l’aprenentatge d’estimar la llengua catalana a l’escola després de la Guerra Civil va deixar palès l’amor per la seva terra. ‘A Santa Anna vaig aprendre moltes humanitats, vaig aprendre que era el meu país, quin era el meu idioma que estava passant per dificultats, i vaig aprendre a estimar-lo’, afirma. Per la seva banda, Perecoll va recordar el seu passat modest i va afirmar que la seva formació la va trobar en el carrer. Segons indica, a l’escola no va aprendre molt, però tot el que va aprendre ho va utilitzar molt. ‘Formem part d’una generació poc culta, però molt espavilada’, va assegurar el pintor del color negre. En darrer lloc, Josep Fadó va atribuir part del seu camí com a professional als escolapis, que van marcar la seva trajectòria. Els seus primers passos els va fer en un cor de nens que cantaven a les misses de Santa Ana. Tot i això, fins l’any 1999 no es va dedicar plenament al món de la música. Presentant-se a un càsting dels Amics de l’Òpera de Sabadell, i amb el Nessum dorma de Turandot com a escut, el tenor líric mataroní va aconseguir que el truquessin per fer assaigs al Trovatore de Verdi. A partir d’aquí va créixer artísticament, i va concloure afirmant que va tenir ‘la sort de passar pels escolpais i formar part de la coral’.

L’acte va ser presentat pel pintor Josep M. Codina, que va elogiar als artistes dient que la sala estava acompanyada de creativitat i sensibilitat. ‘L’escola PIA està teixint des de fa anys la idea de comunitat educativa’, va afirmar, incloent l’art com a ‘eina de transformació social’.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive