Laureano Molins

Laureano Molins

President de l'AECC-Catalunya contra el Càncer

COVID-19, emergència socioeconòmica en malalts de càncer

La pandèmia que estem patint pel COVID-19 ha fet que el nostre sistema de salut, públic i privat, d’atenció primària i especialitzada, domiciliària, pal·liatius, sociosanitaris i de transport sanitari, es concentri, quasi al 100%, en combatre les seves conseqüències i a prevenir la seva major extensió. L’esforç titànic d’auxiliars, infermeres, portalliteres, personal de neteja i cuina, metges, personal administratiu i directius, està fent possible que a poc a poc puguem controlar-la i que, més aviat que tard, puguem començar a pensar a tornar a la normalitat. 

Des que va començar aquesta crisi i sent conscients de com afectava els malalts de càncer i el seu entorn, des de l’AECC-Catalunya contra el Càncer de Barcelona ens vàrem posar en marxa de manera urgent amb la intenció  de reduir l’impacte socioemocional i per tant, en millorar la qualitat de vida de les persones afectades pel càncer, ajustant-nos a les mesures de contingència establertes, gràcies al procés de digitalització que ja s’havia iniciat en la nostra entitat en els darrers anys. Concretament, amb els voluntaris de l’AECC amb experiència i habilitats d’acompanyament, perquè ja realitzaven la seva activitat als hospitals i domicilis, estem donant suport, mitjançant trucada telefònica o xat online, intentant reduir la sensació de solitud i contribuint a fomentar un major benestar. Així mateix, els nostres professionals (psicooncòlegs, treballadors socials, fisioterapeutes i nutricionistes) han atès per via telemàtica a  581 beneficiaris en un total de  1.436 sessions, xifra similar a les d’abans de la pandèmia.

Però no només aquesta atenció personalitzada i imminent és important, sinó que som conscients de l’emergència socioeconòmica que representa en aquesta població de risc en aquests moments i a mitjà termini. Una família pot arribar a augmentar les seves despeses destinades a la salut entre un 4 i un 15%, després d’un diagnòstic de càncer, és a dir, una despesa mitjana mensual entre 100 i 300 €. Això, provoca un desajust en la seva economia, arribant a haver de reduir en despeses de primera necessitat com l’alimentació o l’habitatge. Aquestes famílies entren en extrema vulnerabilitat a causa del càncer i aquestes xifres es veuen augmentades a causa dels efectes socials del COVID-19.

Per aquest motiu des de l’AECC, hem cregut necessari promoure la creació d’un fons d’ajuda econòmica d’emergència per a les necessitats socials de malalts de càncer i les seves famílies, dotant-lo inicialment amb 3 milions d’euros, en concret a Barcelona amb més de 500.000 €. Aquest fons d’emergència es posa a disposició dels qui més ho necessitin amb l’objectiu d’estar, més a prop que mai i d’una manera concreta, amb els que passaran per una situació de major vulnerabilitat arran de la pandèmia del COVID-19. La idea és fer una crida a la població general i a les empreses, perquè se sumin amb dotacions econòmiques a aquest fons i fer-lo créixer, obrint la porta a poder treballar amb moltes altres entitats socials i autoritats públiques, per buscar solucions a l’escenari que plantegem.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive