Crida de Festa Major
Crida de Festa Major

Cau i net a les llistes d’espera per a les comparses de Mataró

Les llistes antigues queden anul·lades i tothom que hi figurava a l’espera que es produís una vacant s’hi ha d’apuntar de nou, perdent l’antiguitat

Els mataronins i mataronines que porten anys i panys a les llistes d’espera per entrar a forma part de les colles i comparses institucionals de Mataró es quedaran amb un pam de nas. L’espera els ha servit de ben poc, ja que el nou reglament que regula aquest àmbit a la ciutat fa cau i net, elimina les llistes actuals i obliga a les persones que hi figuraven a fer una nova preinscripció. Per tant se’ls posa al mateix nivell que els nous interessats, sense cap privilegi per antiguitat.

El nou reglament es va aprovar l’any 2017 per intentar posar un cert ordre a la normativa municipal vinculada a les colles i comparses institucionals. Una de les qüestions que calia abordar era el de les llistes d’espera per formar-ne part. Aquestes, segons donen a entendre fonts de Cultura de l’Ajuntament, eren un desgavell sense ordre ni concert, molt poc operatives quan arribava el torn de cobrir una plaça vacant. Per exemple, hi havia famílies que hi havia apuntat el seu infant poc després de néixer i que, quan li arribava el torn, molts anys més tard, ja havia sobrepassat l’edat màxima, o bé en fer-se gran no compartia l’interès que li havien pressuposat els pares de formar part d’una colla. Situacions com aquestes es repetien i eren molt poc pràctiques.

El sistema per accedir a una plaça serà similar al de la preinscripció escolar, inclòs el número de tall escollit per sorteig

Davant d’això, s’ha decidit eliminar les llistes, un cop s’han complert els dos anys de pròrroga establerts amb l’aprovació del reglament del 2017, i obrir un nou procés d’inscripció pel qual haurà de passar tothom, tant els figurants a les llistes antigues com els que no hi eren i ara vulguin aspirar a una plaça a la família Robafaves, els Nans, la Momerota i la Momeroteta, el Drac i el Dragalió, l’Àliga o les Diablesses. El sistema per accedir a una plaça serà similar al de la preinscripció escolar, inclòs el número de tall escollit per sorteig. Les llistes s’eliminaran cada dos anys, així que si durant aquest temps els interessats no han pogut accedir a cap plaça perquè no hi ha hagut vacants, hauran de passar per un nou procés d’inscripció. A partir d’ara no es permetrà preinscriure’s a ningú que no compleixi amb el requisit d’edat mínima.

El nou sistema vol ser més transparent i mostrar que les colles són obertes a tothom, independentment del sector social al que es pertanyi

Des de Cultura expliquen que aquest nou reglament és, per una banda, obligat, ja que la normativa administrativa obliga a regular d’aquesta manera processos com les llistes d’espera a organismes institucionals com són les colles i comparses. Per altra banda, consideren que el nou sistema és més  transparent, i que compleix amb l’objectiu que les colles són obertes a tothom, independentment del sector social al que es pertanyi.

Calendari i requisits

Les preinscripcions es poden formular a la seu de Cultura de Mataró fins al dia 20 de gener. El 22 del mateix mes es publicarà la llista provisional de les persones admeses i el 30 la llista definitiva. El mateix dia  es farà el sorteig per decidir el número de tall i el 3 de febrer es publicarà la llista ordenada. Quan es generi una vacant a les colles, per baixes o excedències, es recorrerà a la llista per entrar a formar part de les colles sol·licitades. Es farà en dos períodes: de febrer a març i d’octubre a novembre.

Per ser membre d’una colla hi ha un requisit d’edat mínima i no es pot fer la preinscripció si no es té aquesta edat. Les persones interessades es poden apuntar a més d’una colla i en aquest cas només cal fer una preinscripció. En totes les colles es valoraran les aptituds i capacitats necessàries per a l’exercici de la tasca dins la colla assignada a través d’una prova prèvia. En el cas dels portadors i portadores, faran provar la figura per veure si l’interessat la pot aguantar i fer ballar. En el cas de músics, es farà una petita prova per comprovar que es tenen els coneixements mínims de l’instrument.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive