El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira va posar Mataró com a exemple d'integració del qual molts pobles han d'aprendre. Ho va fer en el trancurs d'una visita a l'oratori de l'Associació Cultural Musulmana Al Ouahda i coincidint amb la jornada de portes obertes que es va celebrar el passat dissabte dia 2 de juny a una quarentena de mesquites d'arreu de Catalunya. Carod-Rovira, que va estar acompanyat per la directora general d'Afers Religiosos, Montserrat Coll, l'alcalde, Joan Antoni Baron i membres del Consell Islàmic de Catalunya, va assenyalar també que les jornades de portes obertes com la de dissabte són la prova que "els musulmans volen viure, treballar i integrar-se". Per això, el vicepresident català els va animar a no quedar-se a l'interior de les mesquites sinó a participar de les "activitats civils i a les esportives, educatives i culturals dels seus municipis". Carod-Rovira, que va recordar que l'Islam també forma part de la història de Catalunya, va deixar clar que "les portes de Catalunya estan obertes, perquè aquesta sempre ha estat una terra d'acollida.
El vicepresident de la Generalitat va felicitar el Consell Islàmic de Catalunya per impulsar les jornades de portes obertes a les mesquites i oratoris, al seu parer un gest de transparència que facilita l'acostament de diferents cultures. Carod-Rovira, al mateix temps, va celebrar la iniciativa de l'Ajuntament de Mataró que l'any 2002 va aprovar el Pla per la Nova Ciutadania. En la mateixa intervenció, el vicepresident republicà va anunciar la nova llei de Centres de Culte en la que està treballant el govern català, una llei amb la qual la Generalitat es compromet a seguir treballant per garantir els drets de llibertat religiosa amb una llei de Centres de Culte". Segons Carod, no es tracta que el govern laic hagi de crear o sostenir econòmicament centres de culte de cap religió, sinó que la legislació catalana ajudi a normalitzar la presència real de la pluralitat religiosa i a fer més dignes i més segurs els locals religiosos, que han de ser un motor permanent de convivència". Actualment a Catalunya existeixen un total de 169 centres de culte islàmics a Catalunya i l'Islam ja és el tercer grup religiós, després dels cristians i els protestants.
L'alcalde, Joan Antoni Baron, per la seva banda, va subratllar la voluntat de la ciutat per generar espais de convivència entre els ciutadans, "i per això des de l'Ajuntament vam fer una aposta forta per evitar el conflicte, respectar els drets i aconseguir que els musulmans tinguessin un lloc de culte". Segons Baron, "poc a poc es va avançant però encara queda un llarg camí per recórrer per aconseguir la igualtat entre totes les cultures, i va indicar que els ingredients en aquest procés seran, per una banda, la paciència i perseverància, i per l'altra, la intel·ligència. No mancaran els que voldran precisament que això vagi malament i hi hagi conflicte", va advertir. En aquest sentit, Baron també va demanar la seva col·laboració al govern català. Quan vam començar aquesta història estavem absolutament sols, va dir, ara tenim el suport Generalitat, que és importantíssim per poder anar consolidant aquestes realitats amb la premisa de la normalitat.
Per últim, el president de l'Associació Cultural Al Ouahda, Dris Ahmadi, va assegurar, en un discurs llegit íntegrament en català, que la mesquita situada al polígon de Mata-Rocafonda és la millor de Catalunya, gràcies a l'esforç de l'Ajuntament de Mataró que la va impulsar el 2002". Ahmadi va confirmar la voluntat de la seva comunitat de treballar per "fomentar la integració i la convivència ciutadana".
Aperitiu tradicional i intercanvi de regals
La visita del vicepresident de la Generalitat a la mesquita de l'Associació Cultural Al Ouahda va concloure amb un aperitiu a base de begudes i menjar tradicional islàmic. Durant aquest aperitiu, les autoritats es van intercanviar diversos obsequis: l'associació Al Ouahda va obsequiar amb una tetera a Carod-Rovira i a Baron, mentre que la Generalitat va entregar uns blocs de notes amb un disseny de Gaudí als representants de les entitats musulmanes. Les entitats Al Ouahda i Annour (que gestiona la mesquita de Cerdanyola) van aprofitar també per fer entrega d'una còpia de la publicació que han elaborat conjuntament amb la finalitat de donar a conèixer l'Islam, la seva cultura i els seus costums entre els mataronins. Aquest document, titulat Coneixes els nostres veïns musulmans?, s'editarà properament i es distribuirà per la ciutat.
Carod saluda els membres de la comunitat islàmica
Comentaris