entrevista organitzadors carnestoltes
entrevista organitzadors carnestoltes

Carnestoltes entre bastidors

L’equip artístic format per quatre persones té com a missió mantenir un relat unitari de la festa i preservar el seu esperit irreverent i provocatiu

L’organització del Carnestoltes mataroní recau en un bon grapat d’entitats que, juntament amb Cultura de Mataró, treballen i es coordinen en comissió per dur a terme cada un dels actes. Però la festa compta amb una direcció artística independent, format enguany per quatre persones. Jèssica Pérez, Pere Vàzquez, Mickey de los Reyes i Pol Martínez, tots ells vinculats al món de les arts escèniques i els espectacles, són els que marquen la línia i el relat que seguirà la festa. Començant per en Pellofa, el personatge més emblemàtic del carnestoltes i que tot ho articula ja que té presència en tots els dies de la celebració. “Sempre és el mateix personatge i, alhora, canvia cada any: es manté irreverent, incisiu i transgressor, però a cada festa té una personalitat determinada”, constaten.

“Cada cop és més difícil ser-ho en un moment on hi ha molta sàtira a tot arreu”

Segueix sent en Pellofa, i per extensió el Carnestoltes, una festa irreverent i provocativa? “Cada cop és més difícil ser-ho en un moment on hi ha molta sàtira a tot arreu, però es manté com una festa on es diuen coses que no es poden dir durant la resta de l’any”, relaten des de la direcció artística, on també apunten que avui al país es viu “una època molt inquisidora on la llibertat d’expressió es torna a posar en qüestió”. Consideren, en tot cas, que la dita de “per Carnaval tot s’hi val” segueix tenint tot el sentit. “És una festa on tothom pot ser qui vol ser, un home es pot disfressar de dona, un avi de nen... Es manté aquesta llibertat”, afirmen.

El Carnestoltes mataroní no ha estat exempt de polèmica en els darrers anys, ja fos per la befa als Mossos d’Esquadra en la carrossa d’en Pellofa, o comparses que a títol individual també van trepitjar ulls de poll. Però els seus directors no s’arronsen. “Creiem que això és positiu, que la festa es manté vigorosa i amb ànim provocatiu”, constaten.

“La festa necessita més recursos per poder programar més actes per a públics diferents o fer més potent la Rua”

L’esforç dels directors artístics i de tots els promotors de la festa se centra en dotar-la d’un relat únic que l’enllaci durant tots els dies, així com d’elements amb prou personalitat, en forma d’actes i de personatges, perquè esdevinguin emblemàtics. “Cada cop ho estem assolint més, la festa i els seus estendards són molt coneguts a la ciutat”, expliquen. Però reclamen més recursos perquè llueixi més. Per exemple, per comptar amb millor il·luminació i so durant la rua, o amb premis més sucosos per a les millors comparses de cara a fomentar més participació o propostes més elaborades, així com per programar actes que atreguin públics més variats que en l’actualitat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive