Can Xalant, el centre de creació i pensament contemporani, ha superat ja el seu primer any de vida i arriba l'hora de fer balanç. L'activitat en els primers 365 dies del centre han estat considerats molt positius per totes les parts implicades, tot i reconèixer que encara feina per fer. Des d'aquí fem una crida a tots els artistes mataronins i maresmencs que encara no ens han visitat a col·laborar amb nosaltres, participar en els nostres projectes i aportar noves idees, ha afirmat el director del centre, Pep Dardanyà, en roda de premsa.
Abans, Dardanyà s'havia trobat amb el president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, la gerent de l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural (depenent del departament de Cultura de la Generalitat), Berta Sureda, i el director del PMC, Rafael Milàn, per celebrar una reunió de seguiment i balanç. Dardanyà ha assegurat que s'ha fet un gran esforç perquè la comunitat artística mataronina, i els ciutadans en general, coneguessin i participessin en el projecte de Can Xalant. Ho hem aconseguit en part, encara ens queda camí per recorrer. Cal recordar que Can Xalant va iniciar la seva trajectòria sense despertar gaire interès entre els artistes de la ciutat: a pesar dels excel·lents equipaments de què disposa, tant sols es van rebre quatre propostes artístiques per accedir al lloguer dels tres espais diàfans de treball que hi ha al centre. (tots quatre van ser acceptats i ja han renovat el contracte per sis mesos més).
Des de llavors, el centre ha impulsat un bon grapat d'activitats destinades en gran part a repercutir directament a la ciutat. En total, s'han celebrat quatre tallers formatius, dos workshops amb els artistes Alfredo Jaar i Tadashi Kawamata (se'n farà un tercer aquest octubre amb Erick Beltran i nou jornades de conferències i debat, amb prop de 680 participants. També es compten per desenes les col·laboracions que ha realitzat el centre amb l'Ajuntament, associacions d'artistes de la ciutat i la comarca i escoles d'art. D'altra banda, el centre ha acollit fins a 34 artistes residents, entre ells tres d'internacionals (Taniel Morales, el col·lectiu Stalker i Laurent Quénéhen), ha col·laborat amb diversos centers de formació artística i ha possibilitat l'intercanvi d'artistes amb el Centre Colombo Americano de Medellín (Colòmbia).
Tenim la satisfacció d'haver assolit els objectius marcats, ha assegurat Jaume Graupera, que ha volgut destacar el Centre com un exemple de la col·laboració entre l'Ajuntament i la Generalitat. En dos anys, l'aportació econòmica de la Generalitat a la ciutat s'ha multiplicat per onze, ha assegurat. El pressupost de Can Xalant de 2007 és de 300.000 euros, repartits entre la Generalitat (200.000 euros) i l'Ajuntament (100.000 euros). Berta Sureda, per la seva part, ha assegurat que Can Xalant és "un model a seguir", per a la creació a tot el territori català d'un conjunt de centres de similars característiques, que es converteixin en espais de producció artística, més que no de difusió.
Projectes per la nova temporada
De cara a la nova temporada, l'agenda de Can Xalant ja està repleta d'activitats. A banda del workshop d'Erick Beltran, s'iniciarà la residència de l'artista colombià Fredy Serna, un taller amb l'artista gironina Gal·la Pujol, tallers d'art sonor, música experimental i bandes sonores (tots ells fen servir l'eina de post-producció digital Pro-tools), tallers de producció de vídeo (amb el software Final Cut), i unes jornades d'art i cinema, relacionades amb la Mostra de Cinema,que tindrà lloc a principis de novembre. A més, s'aprofundirà en diversos projectes en què Can Xalant està involucrat, com Idensitat, d'intervenció artística en l'espai públic, OnBarcelona, una aposta per la recuperació del traçat de la Via Augusta, o Going Public, un projecte internacional que relaciona art i territori i que aquest any se centra en el corredor mediterrani.
Jaume Graupera, Pep Dardanyà i Berta Sureda, durant la roda de premsa
Comentaris