Un espai per difondre l’activitat i els projectes artístics que es desenvolupen a Can Xalant i alhora apropar la tasca d’aquest Centre de creació i pensament contemporani mataroní a la ciutadania. Així es presenta l’Espai Can Xalant, que s’ha obert en una petita sala de la planta baixa de Can Palauet. El president de l’IMAC, Sergi Penedès, i el director de Can Xalant, Pep Dardanyà, han presentat aquest divendres la iniciativa, que obre les seves portes oficialment al públic avui mateix, a partir de les 8 de la tarda. L’Espai Can Xalant permetrà, per un costat, donar sortida de manera periòdica a alguns projectes que es desenvolupen a l’antiga masia del Pla d’en Boet i que no s’exhibeixen allà, ja que la naturalesa del centre és creativa i no expositiva. Però alhora hi ha una voluntat clara d’aconseguir el centre sigui visible més enllà de la comunitat artística, mancança que arrossega Can Xalant des de la seva inauguració. “Cal que aquest centre de creació s’acosti més als ciutadans –ha afirmat Penedès-, ja que els artistes el coneixen, però la ciutadania també ha de conèixer quins serveis ofereix”.
D’aquesta manera, l’Espai Can Xalant esdevé un centre expositiu i alhora un punt d’informació i difusió sobre el centre de creació i els seus serveis com a organisme públic. La sala compta amb tres plafons que mostren les relacions que Can Xalant ha establert amb centres de creació i exhibició en l’àmbit comarcal, peninsular i internacional (en bona part, gràcies al programa de residència i intercanvis d’artistes d’arreu del món). A això s’hi suma un apartat explicatiu sobre el propi centre, un ordinador per accedir a la seva plana web, i un monitor on es projecten 21 treballs audiovisuals, que viatgen des del videoart fins a propostes més properes al documental, realitzats per artistes residents a Can Xalant. Per últim, una de les quatre parets de la sala es reserven a “artistes residents internacionals perquè tinguin possibilitat, si ells ho volen o si escau, de poder mostrar part del seu treball”, ha afirmat Dardanyà. El director de Can Xalant ha explicat que l’espai “no tindrà una programació estable”, tot i que sí que serà permanent. “Molts artistes residents a Can Xalant fan recerca, no formalitzen un projecte, per tant no té sentit obligar-los a construir quelcom en l’àmbit expositiu, ja que podria ser contraproduent”, ha afegit.
La primera proposta artística que es pot veure a l’Espai Can Xalant va a càrrec de l’artista de Rosario (Argentina) Fabricio Caiazza, que ha fet una residència al centre mataroní. Caiazza presenta part del seu projecte Sincita, amb el qual ha recollit fragments de text de blogs mataronins molt variats, i els ha transportat a l’espai públic mataroní fent servir les mateixes tipografies que els establiments de la ciutat utilitzen per promocionar els seus productes al carrer. L’Espai recull uns seguit de fotografies d’aquestes actuacions.
Anuari 2008
D’altra banda, aquest divendres també s’ha aprofitat per a presentar la recent edició de l’Anuari 2008 de Can Xalant. Es tracta del tercer que publica el centre, amb l’objectiu de recollir totes les activitats que s’hi han realitzat durant l’any passat. El seu disseny ha anat a càrrec de la mataronina Regina Puig.
Penedès i Dardanyà durant la presentació
Comentaris