Una gran mona de Pasqua que reproduïa amb molta exactitud Can Fàbregas, obra del pastisser mataroní Claudi Uñó, desmuntada per les mans de grans i petits, que no van dubtar en cruspir-se la deliciosa xocolata blanca i negra amb què s’havia edificat. Una imatge que val més que mil paraules i que defineix perfectament la ironia i la visió sarcàstica que ofereix l’exposició “Martí i la fàbrica de farina”, inaugurada divendres passat a Can Palauet: la mona destrossada mentre la fàbrica del carrer Biada encara segueix de peu, pendent del trasllat.
“Martí i la fàbrica de farina” mostra tota la documentació al voltant de la reconstrucció a escala de l’antiga farinera que l’artista mataroní Martí Ansón va realitzar l’any passat a la Biennal de Santa Fe (EUA). Portades de manuals de construcció (Ansón va reconstruir la fàbrica amb les seves pròpies mans sense tenir cap formació com a paleta); fotografies d’Ansón manfestant-se en solitari pels carrers de Mataró contra el trasllat de l’edifici; dibuixos que reprodueixen portades de Capgròs i Report Maresme que fan referència a la polèmica; o vídeos on s’observa el procés de reconstrucció al desert de Nou Mèxic són només alguns dels elements presents a la mostra, una reflexió artística i plena d’ironia sobre un dels processos que més tinta ha fet córrer a la ciutat en els darrers anys.
“No he fet res original, simplement està tot copiat del que ha passat a la realitat”, ha apuntar Martí Anson durant l’acte inaugural de la mostra. Ansón va assegurar que es va “divertir” en traslladar tota la polèmica “a un altre llenguatge, ja que va permetre obtenir “nous significats i interpretacions”. L’artista també va apuntar que no s’ha volgut posicionar en el tema ni tampoc ser conflictiu. “Soc el pallasso que fa la broma”, va dir. “L’exposició que inaugurem avui és una de les més internacionals i alhora més locals que s’han pogut veure a Can Palauet”, va afirmar per la seva part el regidor de Cultura, Sergi Penedès (l’IMAC s’ha encarregat d’organitzar la mostra). Penedès va dir que el cas Can Fàbregas ha demostrat que Mataró “és una ciutat complexa, un ecosistema madur que s’acaba manifestant en conflictes d’interessos”. Per al regidor de cultura, tota la polèmica generada “ha estat molt positiva per a la ciutat, independentment que haguem encertat en el desenllaç”.
-
Comentaris