-
-

V. B.

Caixa Laietana digitalitzarà el fons documental del seu Centre de Cultura

L'objectiu és preservar el fons bibliogràfic per garantir-ne la conservació i alhora facilitar-ne l'accés als usuaris

Digitalitzar tot el fons antic del Centre de Cultura de Caixa Laietana és un repte gairebé faraònic, però aquest és l’objectiu que s’ha marcat l’entitat d’estalvis mataronina. L’objectiu principal serà garantir la protecció de les publicacions que formen el fons bibliogràfic, algunes de les quals es remunten al segle XVI, i permetre’n una consulta i lectura més còmode per als usuaris. Personal especialitzat del Centre de Cultura s’encarregarà d’aquesta tasca a partir del proper mes de setembre, fent ús d’un escàner de nova generació, adaptat a grans formats (A1) i que ha costat prop de 70.000 euros. La primera fase del projecte durarà dos anys, tot i que està previst postergar-lo per poder digitalitzar la majoria de documents antics del Centre.

“És una aposta de futur”, va dir ahir dilluns el cap de l’Obra Social de Caixa Laietana, Ricard Navarro, durant la presentació del projecte. Navarro va recordar que l’experiència en projectes com aquests és “escassa”, cosa que encara el dificulta més. “És un repte de novetat, molt ambiciós”, va afegir. Prova d’això és que la màquina adquirida per a realitzar-lo, un escàner de l’empresa francesa I2S, és una de les poques que hi ha a tot l’Estat espanyol, i la majoria estan en mans d’institucions públiques. Des de fa uns mesos, l’accés a diaris i altres publicacions antigues està tancat al gran públic per preservar-los, ja que alguns estan en força mal estat, i poder iniciar el procés de digitalització

Documents valiosos
El president de Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau, va explicar que el Centre de Cultura posseeix “documents d’un valor incalculable”. L’acte de dilluns passat va servir també per exhibir una mostra d’aquestes peces úniques que es guarden a l’edifici que connecta els carrers Palau i Pujol. Pergamins del segle XVII, una gramàtica de 1492, un llibre mercantil de 1521, un recull de la Constitució de Catalunya de 1585, llibres d’art del segle XVIII, quaderns de bitàcora de mariners que feien les Amèriques, la primera edició de l’Atlàntida de Verdaguer (dedicada pel propi autor), una enorme col•lecció de premsa local i comarcal, així com documents menors com ara tríptics propagandístics o felicitacions. La voluntat del projecte és que aquests documents puguin ser consultats pels historiadors i ciutadans en general sense que en facin perillar el seu estat de conservació.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive