Una obra de Brotat presenta a la mostra
Una obra de Brotat presenta a la mostra

V. B.

Ca l'Arenas repassa els darrers 75 d'història de l'art de Mataró

La sala pren l'activitat del Museu de Mataró des de 1942 com a referent històric en la nova temporada d'exposicions, que s'inaugura dissabte

Revisar els darrers 75 anys de la història de l’art de la ciutat, prenent l’activitat del Museu de Mataró com a referent. Aquest és l’ambiciós objectiu de la nova temporada artística de Ca l’Arenas, que s’inaugura aquest dissabte i que s’allargarà durant tres temporades. L’art sorgit i exposat a Mataró, des de la més crua postguerra fins a l’actualitat, i vinculat al context històric i social de la ciutat i del país, protagonitzarà les exposicions que es podran veure fins al 2016, any en que es complirà el 75è aniversari del Museu.

“Revisions, 75 anys d’art i cultura a Mataró” és el títol genèric d’aquest cicle de tres anys d’exposicions. La temporada 2013-2014, que es podrà veure des d’aquest dissabte, s’anomena “Art a Mataró-1942-1958: els anys de la represa”. Com indica el títol, l’exposició presenta l’art que es feia o s’exhibia a Mataró en els moments més durs de la primera postguerra. Sota la direcció de l’artista Rafael Estrany, el Museu de Mataró inaugurat l’any 1942 va esdevenir un autèntic far cultural en una de les èpoques més grises de la història contemporània de la ciutat. 

El doctor en història de l’art Àlex Mitriani, expert en aquesta època, és el comissari de la mostra d’enguany. L’exposició central ubicada al primer pis de Ca l’Arenas, “Modernitat en temps difícils”, exhibeix obres de noms molt destacats de l’art català, com Tàpies, Ponç, Cuixart, Hernàndez Pijuan o Tharrats. Tots ells van exposar individualment durant aquells anys al Museu de Mataró, una prova del caràcter modern i atrevit que, sota la direcció de Rafael Estrany, va adquirir la institució. “El Museu va marcar un revulsiu a la ciutat, anant molt més enllà de la seva funció, omplint un buit existent” va explicar l’actual director, Carles Marfà, durant la presentació de la temporada. Al costat d’aquests noms, hi figuren obres de Rovira-Brull, Alcoy i altres artistes mataronins contemporanis. Gran part de les obres exposades són inèdites, ja que provenen de col·leccions particulars.

"Erudita però accessible"
Segons Mitriani, la mostra de la primera planta és “erudita però a la vegada entenedora”, perquè ha requerit de molta recerca però està presentada de manera que sigui accessible al gran públic. “És una exposició en clau mataronina, però que també vol explicar la transcendència de Mataró dins la cultura catalana del moment”, va afegir el comissari. Mitriani va destacar que la capital del Maresme va ser clau en la reactivació de les avantguardes artístiques gràcies en bona part a Rafael Estrany, malgrat que ell era un artista molt més clàssic que molts dels noms que va ajudar a donar a conèixer a través del Museu. Exposicions, per cert, que van generar força controvèrsia a la ciutat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive