M.Coll

Bru Rovira: “Hauríem de discutir on els mitjans col·loquen la camera”

El periodista i autor del llibre “Áfricas. Cosas que passan no tan lejos”, va explicar ahir a Mataró, la seva visió del futur d'aquest continent

El periodista Bru Rovira, reporter internacional des de l'any 1989, va exposar ahir a l'escola Santa Anna, la seva visió crítica del periodisme actual. Rovira va retreure als mitjans de comunicació la manca de confiança que atorguen als corresponsals i el poc marge de reflexió que ofereixen a l'espectador. “Avui ens creiem la fantasia que estem informats de tot, però en cap moment discutim on els mitjans posen la camera”, va dir el periodista. Una decisió que, segons el reporter, ha deixat de ser del periodista. “Avui els informadors en el terreny ja no poden vehicular la seva mirada crítica sobre la història de la gent que l'envolta, ara, un productor des de Londres decideix on el seu reporter a Bòsnia ha d'instal·lar la camera”, va assegurar. Segons ell, això mateix va passar a Iraq: “Mentre l'Hotel Bagdad es convertia en un Gran Hermano de periodistes, l'espectador restava completament desinformat de la vida dels iraquians i de com era el país”.

A més, Rovira va qualificar el sistema informatiu actual de “dogmàtic” i “bloquejador” de la reflexió del lector o del telespectador. “Hauríem de fer un periodisme amb què la gent pogués crear-se la seva pròpia opinió dels fets i no un periodisme narcòtic, que amb quatre imatges dures, col·lapsa l'espectador”, va dir. Per aquest motiu, segons el mateix autor, en el seu llibre “Áfricas. Cosas que passan no tan lejos”, centrat en l'experiència que ha tingut com a reporter en diferents guerres i genocidis, com va ser el rwandès, no ha volgut detallar escenes especialment violentes.

A part de la seva visió del periodisme, Bru Rovira, expert en Àfrica, va exposar un futur força desesperançador per aquella terra si no canvia la manera que els governants internacionals miren aquest zona del planeta. “Àfrica no necessita grans campanyes d'ajuda humanitària, sinó un compromís universal que acompanyi a la societat civil dels diferents països en un camí de creació de sobirania i de democràcia, però això no passarà mentre continuem donant la mà a personatges com Teodoro Obiang Nguema, el president de Guinea, i tinguem uns dirigents mundials lamentables i fonamentalistes”, va dir Rovira. Mentrestant els africans aniran morint en guerres generades pels “Senyors de la Guerra”: “Abans dels noranta les guerres a Àfrica eren polítiques, però ara la població civil mor atemorida sense saber perquè”.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive