“Si esperem que sigui el món polític qui ens tregui de la crisi, no ho aconseguirem”. L’escriptor i periodista Xavier Bru de Sala va fer ahir dijous una encesa defensa de la societat civil catalana, enfront de l’esfera política, com a principal recurs per superar l’actual conjuntura econòmica, en una conferència a la biblioteca Pompeu Fabra emmarcada dins del cicle Club d’Opinió. “És la societat civil en el seu concepte més ampli, a través del seu lideratge difús, qui ho pot aconseguir”, va assegurar davant la trentena de persones que van assistir a l’acte. Bru de Sala, columnista de La Vanguardia i reconegut poeta gràcies a obres com Oratori (2004), va lamentar que l’administració pública regida per la classe política té “una concepció patrimonialista de la institució” i “no entén que cal estar al servei del ciutadà.
Bru de Sala considera que Catalunya té una gran oportunitat de no caure en aquests vicis de l’esfera política. Segons el conferenciant Catalunya és un “exemple d’anti-Leviatan” (segons la concepció de Hobbes de l’Estat Leviatan, un monstre amb un poder descomunal capaç de determinar el futur dels seus habitants), ja que les institucions públiques mai han gaudit de prou pes. Per això, ha estat “el teixit de la societat civil qui ha permès aquesta Catalunya emergent que hem heretat”, segons va dir el periodista. Però el món polític català ha guanyat poder en els darrers 30 anys, des de la transició democràtica. Bru de Sala considera que aquest fet “pot comportar que la societat catalana es recolzi en les institucions”, cosa que considera perillosa perquè podria implicar que “perdés la seva capacitat d’iniciativa i lideratge”. El conferenciant creu que Catalunya ha de ser “antiobamista o antisarkoziana”, és a dir, que no ha de confiar en un sol polític messiànic com ha passat a Estats Units o França. “Un home sol, en temps de crisi com l’actual, es pot equivocar molt més fàcilment que no pas el conjunt i la seva intel·ligència col·lectiva”, va apuntar. “Cal que la societat s’escolti a si mateixa i es faci escoltar pels polítics”. Tot i així, va voler deixar clar que no es pot prescindir dels polítics, que considera “imprescindibles” per vetllar per l’interès comú de la societat
Durant la conferència, Bru de Sala també va tractar altres qüestions, com ara la política cultural, un àmbit del qual és un portaveu a tenir en compte des de que ha estat nomenat president del Consell de les Arts. L’objectiu d’aquest organisme, segons el conferenciant, és que la cultura “torni a ocupar un àmbit de centralitat” com a “sector clau, lligat al progrés econòmic, les noves tecnologies, la innovació i el coneixement. I també va referència a la qüestió del català, assegurant que el futur de la llengua “està lligat a l’èxit de Catalunya com a país”. “Si el català és un signe de reconeixement d’una societat emergent i ben situada, si és un tret distintiu i un motiu d’orgull de pertànyer a un col·lectiu, segur que tindrà futur”, va concloure.
Bru de Sala, durant la conferència
Comentaris