Oriol Broggi reconeix que Passat el Riu', obra amb la qual ha estrenat aquest cap de setmana la temporada de teatre i dansa de Mataró, és peça "comercial", però evitant en tot moment el sentit pejoratiu de l'expressió. El director teatral ho va explicar en la inauguració de les tertúlies "Un cafè amb...", divendres passat, dia 21, a l'Espai 1 del Teatre Monumental. Broggi va afirmar que va adaptar l'obra perquè li interessava "conèixer les regles del joc del teatre comercial, de boulevard", així com els mecanismes per "construir gags". "Hi ha teatre comercial de molta qualitat", va defensar.
Broggi va respondre al llarg d'una hora i mitja les preguntes de Judith Vives, periodista de Capgròs, convidada pel Patronat de Cultura a presentar l'acte en condició d'abonada a la temporada de teatre i dansa, així com de la vintena de persones que s'hi van congregar. El director va assegurar sentir-se "molt còmode" amb Passat el riu', una comèdia "de codi i llenguatge molt trinxats" i que conforma un teatre "simple". Encarant l'obra escrita per Joe Di Pietro, Broggi ha donat un gir de 180º respecte als seus anteriors treballs, la tragèdia grega Antígona i la complexa Primera història d'Esther, dos textos amb molt pes que va portar a escena de manera original i arriscada. "Em venia de gust fer teatre diferent, una obra que no tingués res a veure amb les regles de Sòfocles o Espriu", va explicar el director. "Les sales de teatre estan fetes per aquest tipus d'obres. Fer una cosa diferent és posar en crisis el model teatral". L'obra, centrada en les relacions en el sí d'una família d'origen italià afincada a Nova York li ha permès estrenar, per primer cop, al teatre Romea de Barcelona, a les antípodes d'espais on acostumava a treballar, com la Sala Beckett o la Biblioteca Nacional."Totes les ciutats haurien de tenir un Romea", va apuntar.
El director barceloní va aprofitar per avançar els seus nous projectes que tirarà endavant amb la seva productora, La Perla 29, que el condueixen de nou cap als autors clàssics i que mostren que Passat el riu és només un alto en el camí. Durant aquesta temporada, estrenarà El cercle de guix caucasià, de Bertolt Brecht el febrer de 2008 al Nacional (que comptarà amb l'escenografia de Jean-Guy Lecat, director tècnic de Peter Brook) i Oncle Vània d'Anton Chéjov, a la Biblioteca Nacional, i també s'enfrontarà a Luigi Pirandello i a Henrik Ibsen. Broggi és un dels directors més prolífics del panorama teatral català. "La qüestió és no menjar-te el coco (amb cada obres). Anar al grà, tenir ritme i trobar el punt a cada muntatge", va explicar. "A més, La Perla 29 necessita estar viva, no ens ho podem jugar tot a una carta".
Teatre poc interessant'
La crítica a l'escena teatral catalana també va estar present en el discurs de Broggi. "Com a espectador gairebé no vaig a veure res, no m'interessen les coses que es fan", va apuntar, tot i reconèixer que "de tant en tant et trobes meravelles", com Arcàdia, de Tom Stoppard, estrenada a la sala petita del TNC. "Però ningú prepara el públic per l'arribada d'aquest tipus d'obres", va afegir. Broggi va definir la programació del TNC de les darreres temporades com "una mica rollo", tot i defensar que l'actual director, Sergi Belbel, està treballant "amb ganes, il·lusió i intel·ligència". A més, va lamentar la manca d'espais de mig format. "Les sales de teatre, o les porten quatre matats o són aparadors per a polítics", va assegurar.
-
Diàlegs que no s'escolten
Amb Primera història d'Esther, Broggi va ser criticat per situar alguns diàlegs de l'obra en segon pla, dificultant-ne l'audició. Una de les assistents a la tertúlia també el va interpel·lar per criticar-li-ho. El director es va defensar argumentant que va ser una aposta personal per donar el major pes específic al teatre. Segons Broggi, si hagués respectat el text per sobre de tot, el teatre hauria quedat en tercer pla, per sota del brillant però complexíssim llenguatge, i de tota la política que envolta el fet de portar Espriu a escena.
Penedès, Vives i Broggi durant la tertúlia
Comentaris