El catedràtic de biologia Jaume Bertranpetit va visitar ahir dimecres la seu mataronina d’Òmnium Cultural per oferir la conferència “La Ciència, a qui importa i a qui pot importar”. Abans de pronunciar-la, Bertranpetit, director de la Unitat de Biologia Evolutiva de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra, va explicar a la premsa que el món de la ciència necessita una major consideració a Catalunya. “Socialment hauríem de tenir una consciència més clara tots plegats que la ciència és realment important per al futur del país i de les seves persones”, va assegurar Bertranpetit. Segons ell, si es vol comptar amb riquesa i benestar per al futur “necessitem ciència, recerca, i les transformacions i usos que se’n deriven”. Segons Bertranpetit, a Catalunya s’està massa acostumat a que “els diners destinats a recerca siguin fàcilment redirigits cap a altres àrees”.
El biòleg, autor de més de 250 articles científics, considera que aquestes situacions es donen perquè la ciència és vist com “quelcom molt complicat, que sovint no entenem, i quan no comprenem alguna cosa ens pensem que no és tan important”. Però Bertranpetit recorda que sense un avenç fortíssim de la ciència no s’hauria arribat a l’evolució tecnològica que trobem en camps com la medicina o les comunicacions. La manca d’inversió també es pot donar, segons el catedràtic, perquè els seus resultats no són immediats. “Quan es fa una carretera, tothom en pot gaudir, tothom sap qui l’ha pagat i potser el votarà a les properes eleccions. Però la inversió científica potser dóna fruits al cap de 15 anys. Llavors, qui recorda la persona o entitat que ho va pagar”, va reflexionar Bertranpetit.
La conferència del biòleg va ser la tercera del cicle ‘Amenaces i oportunitats a Catalunya, avui’, organitzat per Òmnium Cultural, i que fins ara ha acollit les conferències de l’exconseller de Cultura Ferran Mascarell i el periodista Antoni Bassas.
-
Comentaris