-
-

V. B.

Baron recorda el 70è aniversari de la Batalla de l’Ebre a la Crida

Els milers de persones reunides a l'acte i l'aparició de colles i comparses fan esclatar l'ambient de Santes a la ciutat

L’alcalde, Joan Antoni Baron, s’ha referit al 70è aniversari de l’inici de la Batalla de l’Ebre, durant la Crida a la Festa Major que ha pronunciat com és tradició des del balcó de l’Ajuntament. El 25 de juliol de 1938 s’originava la batalla més cruenta de la Guerra Civil Espanyola, que va provocar milers de morts en els bàndols republicà i nacional. “Va ser la darrera batalla d’una guerra cruel i injusta, on hi deixaren la vida milers de joves. Massa joves per lluitar i massa joves per morir”, ha afirmat l’alcalde, que ha desitjat que el record de les víctimes “resti perenne entre nosaltres” i que mostri que “l’únic camí possible és el de la pau, la justícia i la llibertat”.
 
Aquest ha estat el moment més solemne de la Crida, just a l’inici del discurs de l’Alcalde, que després s’ha centrat en les Santes, una festa major que són “un element d’identitat col·lectiva”, segons l’Alcalde. “Una identitat amb les arrels profundes a la tradició, però una tradició viva, que s’actualitza, i que la fa una festa oberta a tothom, que esdevé element de ciutadania”, ha afirmat. A més, ha volgut agraïr a totes les colles la “generositat” que van mostrar en el viatge al municipi agermanat de Créteil, on van oferir un petit tast de Santes. Com en els darrers anys, Baron ha demanat que els mataronins visquin la Festa Major “amb el respecte i civisme com a norma, amb la rauxa imprescindible i el seny indispensable” i ha conclòs la crida amb el crit de “Glòria a les Santes, visca Mataró i visca Catalunya!”.
 
La Crida ha fet esclatar definitivament l’ambient de Santes a la ciutat. Minuts abans del discurs de l’alcalde, les diferents comparses de la ciutat han repetit el ritual de desplaçar-se des de diferents punts del centre cap a la seva cita a la Casa Gran, rodejades de multitud de pares i mares amb els seus fills, gairebé tots vestits amb la samarreta futbolística de Santes, a collibè. Espantats amb els petards de les Diablesses (amb els pares intentant convence’ls, infructuosament, que “no passa res”), més tranquils quan els nans s’acostaven a jugar amb ells, incrèduls amb la majestuositat del Drac i la Momerota, fent-se seu el Dragalió, comentant que dissabte passat a la Gegantada la Toneta no portava el cabell recollit com avui… La sorpresa i fascinació dels infants ha tornat a ser la protagonista de la Crida a la Festa Major.
 
També hi ha hagut actors secundaris a la festa. A les pancartes ja tradicionals a la Crida, acompanyades d’Estel·lades, que els Maulets han exhibit reclamant treure la bandera espanyola de l’Ajuntament, s’hi ha afegit el col·lectiu Okupa, que després d’esclatar la traca ha tret una gran pancarta negra en contra del desallotjament de la Fibra. Aquest fet ha indignat força assistents, sobretot els situats a la Riera, passat l’Ajuntament, ja que la pancarta els tapava completament la visió de la Dormida de les figures. Crits de “fora la pancarta!” i aplaudiments quan els manifestants s’han decidit a abaixar-la. La llarga Dormida i els primers crits de No n’hi ha prou per fer ballar més cops als Gegants han conclòs l’acte que, per fi, ha donat el tret de sortida a Les Santes 2008.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive