Joan Antoni Baron va reclamar divendres el dret de l'Administració Pública a poder gestionar una part important de l'urbanisme de la ciutat, destacant que la plusvàlua que genera aquesta gestió reverteix sobre el conjunt dels ciutadans i ciutadanes. L'alcalde va fer aquestes declaracions mentre presidia l'acte d'inauguració de l'exposició sobre la desena edició dels Premis Puig i Cadafalch d'Arquitectura i la primera Triennal d'Arquitectura del Maresme, que va tenir lloc a la sala d'exposicions de Can Palauet.
Baron va descriure com una "autèntica frivolitat" el fet que es titlli d'especulació l'acció que l'Ajuntament realitza a través de PUMSA (Promocions Urbanístiques de Mataró SA) i va remarcar que l'empresa municipal inverteix els seus beneficis en dotar la ciutat d'equipaments públics com El Sorrall o realitzar projectes tan significatius com la restauració de la botiga La Confianza, dues obres seleccionades com a finalistes dins aquesta edició dels Premis Puig i Cadafalch.
A l'acte, al qual hi van assistir prop d'un centenar de persones, també hi van intervenir Arcadi Vilert, regidor d'Urbanisme, i Francesc Albardaner, representant de la Demarcació de Barcelona del Collegi d'Arquitectes. Vilert va destacar la presència d'espais públics, equipaments i habitatges protegits entre les obres finalistes dels Premis i va remarcar l'important valor que té l'arquitectura: "Forma part del paisatge urbà, és la imatge d'una ciutat i llença un missatge clau sobre el seu caràcter". Per altra banda, Albardaner va qualificar l'exposició com a "fantàstica" i va dir que "la pretensió de la Triennal és donar a conèixer l'arquitectura de gran qualitat que es fa al Maresme a la resta de Catalunya".
El públic assistent a l'acte, entre el qual s'hi trobaven personalitats com Pilar González Agàpito, regidora de Serveis Centrals i primera tinent d'alcalde, i Xavier Comas, director tècnic de ProHabitatge (societat municipal a través de la qual l'Ajuntament gestiona els ajuts a la rehabilitació d'habitatges i la construcció d'habitatges protegits), va mostrar un gran interès per l'exposició, que romandrà oberta fins el proper diumenge 28 d'octubre.
Una relació fructífera
L'exposició mostra les principals característiques dels projectes seleccionats i finalistes de cadascun dels dos certàmens, que comprenen el període 2001-2003. En total, han estat 14 les obres finalistes de la desena edició dels Premis Puig i Cadafalch, d'àmbit estrictament municipal, i 51 les obres seleccionades per la Triennal d'Arquitectura del Maresme, organitzada per la Demarcació de Barcelona del Collegi d'Arquitectes de Catalunya a través de la seva seu del Maresme a Canet de Mar.
Enguany és la primera vegada que aquests dos certàmens s'organitzen conjuntament fruit del conveni signat el passat mes d'abril per l'Ajuntament i la Demarcació de Barcelona del Collegi d'Arquitectes. Arcadi Vilert va donar la benvinguda a aquesta collaboració "perquè significa el reconeixement definitiu dels Premis Puig i Cadafalch". Francesc Albardaner, per la seva part, va voler agrair el suport dels arquitectes del Maresme i va dir que la primera edició de la Triennal ha estat "un èxit que esperem que es repeteixi amb la segona Triennal, l'any 2007."
El divendres 12 de novembre a les 20 hores tindrà lloc a Can Palauet l'acte central dels certàmens, en què es donaran a conèixer els guardonats en cadascuna de les diferents modalitats.
Comentaris