L'alcalde Joan Antoni Baron ha anunciat avui divendres dia 17 que l'Ajuntament obrirà una línia d'ajudes econòmiques mitjançant un concurs a les empreses locals que editen diaris electrònics. Baron ha fet l'anunci a l'obertura de les segons Jornades de Comunicació Local convocades per l'Ajuntament i les empreses de comunicació de la ciutat que s'ha celebrat a la sala d'actes del Centre Cívic Pla d'en Boet aquest matí. Fins ara aquests mitjans de comunicació no gaudien de cap suport de l'administració pública més enllà de la publicitat institucional.
L'alcalde ha dit que actualment a Mataró hi ha una "magnífica" realitat de mitjans de comunicació. "Volem que els mitjans de comunicació municipals siguin de l'Ajuntament, no del govern", ha dit en referència a la nova línia de mitjans de comunicació públics com el butlletí Més Mataró i la futura ràdio municipal i la TDT pública comarcal. Respecte a aquest darrer mitjà, Baron va tornar a expressar els seus dubtes sobre la necessitat de que hi hagi dues TDT públiques. "No volem fer croades contra ningú", ha apuntat en referència al sector privat. Finalment també ha destacat la importància dels nous estudis àudiovisuals que ofereix l'Escola Universitària Politècnica amb la voluntat d'abastar el futur mercat dels mitjans de comunicació a la ciutat.
Per la seva part, el director de Mitjans i Serveis de Difusió Audiovisual de la Generalitat de Catalunya, Santiago Ramentol, que ha vingut a inaugurar les jornades ha anunciat també que Mataró és una de les ciutats escollides per l'administració autonòmica de cara a acollir un laboratori d'interactivitat en el marc de la implantació de la Televisió Digital Terrestre. Aquest laboratori aniria a les instal·lacions de Tecnocampus.
Ramentol ha mostrat la seva voluntat que el model de televisió d'emissores com TVM, basat en la proximitat i la informació, sigui el majoritari a Catalunya en el futur i ha expressat el desig perquè aquesta emissora rebi una de les dues llicències privades de TDT. Finalment també ha assegurat que des de la seva àrea s'està convençut de la viabilitat de les televisions locals, fet pel qual els següents ponents han mostrat certa sorpresa.
Carbonell alerta sobre la 'insostenibilitat' de tants canals de televisió
El responsable de tancar les jornades, quan faltava mitja hora per les tres de la tarda ha estat el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Josep Maria Carbonell, que ha avisat de la "insostenibilitat" de la presència d'entre 35 i 40 canals de televisió en obert a zones com el Maresme quan la TDT estigui totalment implantada. Carbonell ha justificat també el perquè de la creació de l'organisme que presideix emparant-se en l'enorme influència que tenen els mitjans de comunicació actualment.
A les jornades, organitzades pel servei de Comunicació de l'Ajuntament junt amb les empreses de comunicació de la ciutat, hi han assistit una quarantena de professionals de periodisme a la ciutat representant a les diferents capçaleres que apareixen actualment a Mataró.
-
Els dubtes sobre la TDT local
En el marc de les jornades va tenir lloc una taula rodona sobre la Televisió Digital Terrestre (TDT), en la qual es van posar de manifest els subtes sobre la implantació d'aquest nou sistema. En aquest sentit, el director de Televisió de Mataró, Lluís Lligonya, va expressar la seva preocupació per l'alt cost del transport de la senyal televisiva: "El projecte de TVM és impossible si no es resol aquesta incògnita", va dir. Lligonya també va criticar que gran part de les peticions de llicències que s'han fet per les TDT locals responen a interessos de grans grups com Prisa (Localia) i Godó (City TV) i es va preguntar com lliga aquest fet amb la voluntat de "mimar" la televisió local de proximitat expressada per Ramentol. Per la seva part, el director de la Xarxa de Televisions Locals, Miquel Bonastre, es va referir a l'altra capacitat de les emissores locals per produir a un cost molt baix.
El segon dels tres debats de la jornada es va dedicar a la nova ràdio municipal i en el seu transcurs el membre de la plataforma promemissora, Eloi Aymerich, va mostrar la satisfacció d'aquest col·lectiu perquè Mataró Ràdio estigui a punt de veure la llum. Aymerich va apuntar que la plataforma no està d'acord amb l'externalització dels serveis informatius. Per la seva part, Maria José Recoder, va parlar de la necessitat de que la ràdio funcioni 24 hores al dia i serveixi per cohesionar la ciutat.
Un moment de la inauguració de les jornades.
Comentaris