El cicle d'homenatge a Antoni Comas s'ha clos avui dimarts, dia 27, amb una contundent ovació al llegat del que va ser el primer catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat de Barcelona. Per això, s'ha optat per convidar a un home de la casa, al pedagog Joaquim Arenas, durant anys vinculat amb Òmnium cultural. Arenas ha instat a la societat catalana a preservar el gran llegat de Comas, el seu amor per la llengua catalana. El millor homenatge que li podem retre a Comas no és només el seu record, sinó defensar el català i seguir l'exemple contra l'impossibilisme, ha destacat a la sala de la delegació de l'Òmnium Cultural a Mataró, plena a vessar.
Abans, però, Arenas ha profunditzat en el camí cap a l'oficialitat del català. Des de les èpoques més fosques del franquisme, fins a la recuperació oficial de la nostra llengua, el pedagog mataroní ha glossat el compromís tenaç de Comas, a qui Arenas ha definit com un amant de la llibertat, profundament cristià i de gran savies.
Pel que fa als seus sentiments pel país, Arenas ha destacat el catalanisme natural de Comas i el fet que en els seus articles sempre hi apareixia Països Catalans'. El doctor Comas va ser un dels primers que va constatar que la societat catalana s'estava deixant sentir; va saber llegir el temps en què vivia, ha precisat.
Classes entretingudes i didàctiques
Gràcies a la seva especialització i a la coneixença personal i que tenia cap a Comas, Arenas ha pogut il·lustrar de primera mà la pedagogia de l'il·lustre mataroní. Les seves classes eren amenes i les citacions que feia sempre eren perfectes. Eren lliçons per classes populars, ha detallat. Amb tot, el pedagog mataroní ha glorificat la feina de tots aquells, com Comas, es dediquen a treballar per aquesta fantàstica cultura: la catalana.
-
Distinció a Guillermina Peiró
En acabar l'última conferència de l'homenatge a Antoni Comas, també la última del cicle de conferències de primavera, s'ha fet entrega de la Distinció Òmnium 2006, un guradó instituït per la delegació local de l'entitat per subratllar la feina a favor del país, la llengua i la cultura catalanes. En aquesta ocasió ha recaigut en Guillermina Peiró, filla de l'anarcosindicalista Joan Peiró. Per mi té una gran importància perquè Òmnium em va permetre tornar a fer unes classes que feia molts anys que no feia; sempre portaré aquesta institució al cor, ha dit Peiró, visiblement emocionada. El premi arribava enguany a la desena edició i per aquest motiu s'ha presentat un llibre que parla, en boca de deu mataronins, dels deu guardonats: la Colla Castellera Capgrossos de Mataró, l'Agrupació Científico-Excursionista, Enric Torra, Joaquim Llovet, Manuel Clariana, Manuel Cusachs, Santi Estrany, Josep Fradera, el Foment Mataroní i la citada Guillermina Peiró. El llibre l'ha coordinat per Josep Puig i Pla i en ell hi han escrit Francesc Masriera, Pere Tió, Joan Giménez, Manuel Cuyàs, Albert Pera, el mateix Puig i Pla, Pep Andreu, Nicolau Guanyabens i Maria Salicrú-Maltas.
-
Comentaris