M.Coll

Ara Mikaelian: 'Crec que la feina del pintor és reproduir la bellesa'

Ara Mikaelian, nascut a Erevan (Armènia) el 1957, ha estat considerat un dels mestres del simbolisme figuratiu europeu. Ara exposa a Mataró.

Avui s'inaugura a la Sala d'Art de la Caixa Laietana la seva primera exposició a Mataró. Què podran veure els visitants?

A Mataró es poden veure una seixantena de quadres que representen una mostra de la meva trajectòria artística. Obres de totes les èpoques que he experimentat com a pintor. Des dels quadres en que hi predominen els verds, ocres i negres, fins els vermells, que són les pintures més recents. Això si parlem de colors, perquè en qüestió d'estil, també es pot apreciar la meva evolució cap el simbolisme.

La majoria dels seus quadres o bé són imatges femenines o bodegons carregats d'objectes.

Sí. Busco la bellesa de la dona. Crec que la feina del pintor es reproduir la bellesa. Fins i tot, quan pinto serps o cranis intento que es vegin molt bonics. En els quadres en què hi ha molts objectes, cal pensar que tots ells tenen un sentit per mi. Hi ha quadres que quan els veus una sola vegada ja en tens prou. En canvi els meus quadres d'objectes, els pots veure una vegada i una altra i sempre hi pots trobar coses noves. Vostè explica que en molts dels seus quadres, particularment en els bodegons d'objectes que comentaven, els hi ha dedicat anys.

En els quadres els hi dedico molt de temps. De vegades estic mesos o anys fent-ne un. Quan jo canvio els ho fan amb mi. Cada canvi significa un objecte o element nou. Així es multipliquen fins a completar la pintura, sempre plena de simbolisme.

I, per tant, quan considera que un quadre està acabat?

Tots els quadres poden tenir continuació. Fins i tot un quadre signat i ja en catàleg el puc borrar, aprofitar-ne un tros i tornar a fer completament de nou. De fet, és la meva mare la que m'impedeix fer més sovint maquestes coses.

Com es reflecteix la cultura armenia en les seves creacions?

He nascut a Armenia. Des de fa moltes generacions la meva família i jo tenim sang d'aquella cultura corrent per les venes. Fins a vint-i-nou anys vaig viure a allà i ara fa deu que vaig venir a Catalunya. És inevitable que no m'influeixi en el moment de pintar. A més, el poble armeni té molta història i encara que sempre ha viscut amb moltes dificultats, ha estat un poble lluitador. Crec que sobretot es reflecteix en els colors i en algunes figures.

Després de Mataró participarà en el Fòrum Internacional de les Cultures 2004. Quina serà la seva aportació en aquest esdeveniment?

Faré una exposició d'obra religiosa en el marc del Parlament de les Religions. Alguns dels quadres de Mataró després es podran veure a Barcelona. Per exemple, aniran cap el Fòrum “El misioner amb aigua beneida”, “Soldats de fe” o “El somni de Sant Pere”. A l'hora de fer pintura religiosa també m'ha afectat ser armeni, ja que el poble armeni es la comunitat cristiana més antiga, fins i tot abans que la romana.

Vostè realitza exposicions per tot el món, però té residència fixa a Canet de Mar. Per què va escollir la costa del Maresme per venir a viure?

Primer vaig anar a viure a Arenys de Mar. El meu pare va néixer en un poble d'Armenia que es deia Areny i per la similitud dels noms hem va cridar l'atenció. Va ser per una coincidència. Després ens vam traslladar a Canet. Però vaig triar Catalunya perquè Gaudí i Dalí eren un dels pintors més significatius per a mi.

Ha estat considerat el mestre del simbolisme figuratiu europeu i un dels millors pintors de l'Est d'Europa. Poden sorprendre aquests qualificats a trenta-set anys.

Sóc jove, però vaig començar a pintar des de molt petit. També he estudiat arquitectura, que combino amb la pintura i una mica d'escultura. Crec que a Armènia potser hagués tingut més possibilitats, però vaig decidir venir a Catalunya i m'ha anat bé. Aquí els governs haurien de promocionar més la cultura. Només veient la televisió ja es veu que en aquest país el nivell cultural de la gent del carrer no es gaire alt.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive