Joaquim Arenas

Anys i anys per la llengua i per l'escola

El temps, en el seu pas constant i irreversible, ens presenta circumstàncies gratificadores que per a un moment ens fa oblidar el mal son del transcurs dels dies ja irrecuperables i que sovint considerem no aprofitats suficientment.

En acabar el mes de maig i a començament de juny, s'ha produït una coincidència que mereix la consideració pròpia de les grans fites per la voluntat que motiva les parts implicades i per la tenacitat i constància per a mantenir els objectius que les varen inspirar en el moment de néixer

La revista Escola Catalana, convocava el bo i millor de la col·lectivitat educativa a celebrar el 40è aniversari. de la seva publicació. L'acte se celebrà, el darrer dia del mes de maig. Es va fer a la nova seu d'Òmnium Cultural ja que la revista, objecte de la commemoració, va ser i és l'òrgan de difusió de la Delegació d'Ensenyament Català (DEC), estructura funcional d' aquesta associació. Quatre dècades seguides, sense interrupció, amb l'aportació de continguts gramaticals, sociolingüístics i pedagògics al servei de l'escola del país, no tan sols mereixen una celebració qualificada com la que es va produir, sinó l'agraïment i admiració del món educatiu i de tot el poble dels Països Catalans.

L'adequació de la revista a cada circumstància de la vida del país i a l'evolució del seu àmbit educatiu n'ha estat una de les característiques més notables. Tot començà amb una senzilla carta, a tall de circular, adreçada als professors de català que feien classes a les escoles quan a la llengua li era negat tot reconeixement oficial. Pocs anys després, la circular prenia el nom de Butlletí dels Seminaris de la DEC i era publicada a ciclostil. No va ser fins a mitjans anys setanta que pren la forma publicació impresa amb seccions que fan referència a l'ensenyament de la llengua i a més a qüestions pedagògiques vinculades al model d'escola que, des de la DEC d'Òmnium Cultural, es promovia.

Un fet significatiu i concordant amb l'esperit que impulsava la publicació en va ser l'aparició del fons imprès que enquadrava el nom de la revista. Era format per l'expressió escola catalana repetit diverses vegades com un eslògan. Al cap d'un temps, el ja adult Butlletí dels Seminaris de la DEC, passava a intitular-se Escola Catalana.

Una història, la de la revista que enguany celebra els seus quaranta anys, que no es pot resumir en aquestes poques línies. Guarda en les seves pàgines el llarg camí que, des de la resistència fins a la situació democràtica, ha fet l'educació a Catalunya amb un sistema educatiu que ha emprès i generalitzat el model d'escola catalana en llengua, continguts i actituds i que la DEC va promoure des dels primers anys setanta en front d'altres tipologies escolars propenses al bilingüisme més estricte consistent a ensenyar i educar cada nen en la seva llengua familiar i fins i tot en la mateixa aula.

Llegir les editorials d'Escola Catalana és un exercici saludable per a recuperar la memòria històrica, per conèixer el batec del nostre sistema educatiu, per assabentar-nos de les inquietuds de la innovació pedagògica d'aquestes quatre dècades i, encara, per fer-nos adonar de la força que exerceix la llengua en la cohesió social.

Felicitar-nos per aquest aniversari i desitjar una llarga vida a l'Escola Catalana és un vot merescut a la qualitat de l'ensenyament als Països Catalans.

Amb la solemnitat pròpia dels actes que acull la Generalitat , la mateixa setmana que se celebrava el quarantè aniversari d'Escola Catalana, al Palau de Pedralbes de Barcelona, es feia el lliurament dels Premis Baldiri Reixac a escoles i mestres i, al cap de tres dies, als treballs d'alumnes, al Casal de l'Espluga del Francolí. N'era l'acompliment de la vint-i-vuitena convocatòria.

Els Baldiri Reixac, convocats per la Fundació Lluís Carulla, constitueixen una iniciativa d'impuls i estímul a la qualitat de l'ensenyament. Potser única a Europa. Una qualitat que considera la catalanitat –llengua i continguts i actituds– l'eix vertebrador de la vida i docència escolars. L'esperit d'una feina educativa ben feta que passa per fer ciutadans integrats a la societat on viuen, arrelats al país i capaços d'estimar-lo i transformar-lo amb un coneixement ampli del món que els permeti interpretar-lo. És el sentit que els volgué donar el seu fundador de memòria inesborrable i que la fundació, que porta el seu nom, ha mantingut.

Lluís Carulla era un entusiasta admirador de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana que promovia, des de principis de segle fins a l'any que començà la guerra civil, com ho fan actualment els Premis de referència, l'escola amb pensament i llengua catalans. Una promoció que se sustentava amb el suport popular i avui, igualment, es fa realitat actualitzada amb l'aportació de milers de catalans que, obsequiats amb la Nadala de la Fundació, fan una aportació voluntària Per a mantenir els Premis Baldiri Reixac.

Així, el reconeixement a la catalanitat i qualitat de l'escola del Països Catalans amb l'atorgament dels guardons corresponents, esdevé una iniciativa la Fundació Lluís Carulla amb la implicació plena de la ciutadania.

No podem deixar de remarcar la notable actualitat de l'esperit d'aquests Premis pel fet que, davant dels nous reptes amb què s'enfronta la societat catalana, cal considerar de manera primordial l'escola i l'institut com un projecte pedagògic que ha de donar a tots els nois i noies els mateixos instruments per tal de poder desenvolupar-se amb les mateixes condicions, no fent de la llengua un instrument de discriminació sinó ben a la inversa, que la llengua i la cultura del país siguin el elements essencials de la cohesió de la societat actual. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft onlin

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive