Alumnes treballant el projecte a classe
Alumnes treballant el projecte a classe

V. B.

Alumnes de Satorras descobreixen l’art que hi ha als carrers del seu entorn

L'IES participa en el projecte Zona Intrusa, organitzat per l'IMAC, que té com a objectiu acostar l'art als instituts de la ciutat

“Hem vist que l’art no té per què està tancat en un marc, també es pot trobar al carrer”. Ona Aguilera, estudiant de primer de batxillerat artístic de l’IES Alexandre Satorras, està descobrint aquests dies que l’art no només es troba als museus. Els carrers de l’entorn del seu institut, els que trepitgen dia rere dia per anar a classe, està ple de fenòmens quotidians, que sovint passen desapercebuts i que poden emmarcar-se en la creació artística. “Un jove cantant rap al carrer, el parc o les escultures del cementiri dels Caputxins... hi ha moltes coses amb component artístic”, explica Adrià Doy, un dels seus companys de classe. “Els graffitis, per exemple, són molt creatius, però molts cops se’ls considera simplement vandalisme”, afegeix una altra alumna, Cristina Sànchez. Tots ells han participat durant aquesta setmana en el projecte Zona Intrusa, organitzat per l’IMAC en col·laboració amb LaFundició. Un projecte que enguany celebra la seva tercera edició i que té com a objectiu apropar l’art als diferents instituts de la ciutat. L’art a l’espai públic i les relacions socials del territori més proper són els ítems que acoten enguany la iniciativa.

Francisco Rubio, responsable de LaFundició, defineix el treball dels estudiants com un procés d’investigació. “Surten al carrer i investiguen, suggereixen llocs, objectes, fenòmens o pràctiques a als voltants de l’institut, i processen tota aquesta informació per obtenir un coneixement sobre el seu entorn”. Tota la informació recollida es plasma gràficament en un “plànol subjectiu” de la zona, amb elements i etiquetes conceptuals que el descriuen. El conjunt d’elements triats és molt variat. “Els estudiants s’han fixat en les escultures del Parc Central, les pistes de skate, els graffitis, Can Boada com a element arquitectònic extrany, o el cementiri”, destaca Rubio. Adrià Doy, per exemple, destaca aquest últim element. “Mai havia anat al cementiri vell i m’ha sorprès molt la quantitat de monuments i mausoleus impressionants que hi ha. Té tela”.

L’IES Alexandre Satorras és el sisè del total de set instituts que rebran la “visita” del projecte Zona Intrusa. Com en la resta de centres educatius, una roulotte creada a Can Xalant, símbol del projecte, s’ha instal·lat al pati durant tota la setmana, i aquest divendres sortirà al carrer per mostrar als veïns el treball fet pels alumnes. Enguany, el projecte ha comptat amb la col·laboració del president de la Federació d’Associacions de Veïns (FAVM), Jesús Nieto. El regidor de Cultura, Sergi Penedès, explica que Zona Intrusa “forma part d’una estratègia més àmplia, de cara a portar la cultura als patis dels instituts”. En aquest sentit s’inscriuen altres projectes com ara el Butaka, que apropa als joves la música en directe i arts escèniques com ara el circ. Zona Intrusa ha anat creixent, i enguany compta per primer cop amb el reconeixement de la Diputació de Barcelona, que ha aconseguit un finançament per al projecte a través del Fons Social Europeu. La setmana que ve, la roulotte farà d’intrusa a l’institut Santa Anna.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive