El fet d'estar en una residència no impedeix a la gent gran viure el Nadal amb la mateixa il·lusió o passar-lo amb els seus familiars més pròxims. Així ho afirma el director del centre El Mirador de Mataró, Josep Maria Zapater, que assegura que guarneixen la residència com si es tractés d'una llar corrent, amb l'arbre, les llums, etc., i aproximadament el trenta per cent dels residents passa les festes hivernals amb els seus familiars. Observant aquestes dades, podem veure com la implicació de la família juga un paper molt important en el Nadal de la gent gran que es troba en una residència, atès que ja sigui recollint els avis i portar-los fora una setmana per trencar la monotonia, com simplement anant a veure'ls més sovint durant les festes, fan que el Nadal els sigui més familiar, comenta Zapater.
Les activitats més típiques que es duen a terme a les residències són, entre altres, la cantada de nadales a càrrec d'infants, a qui els avis escolten amb molta atenció, els dinars de Nadal i Cap d'Any, i la guarnició del casal amb ornaments de caire nadalenc. La Residència Laia però, va una mica més enllà, i els residents disposen d'una coral, Els atrevits de la Laia, on canten les seves pròpies nadales, mostrant-se molt participatius en aquest tipus d'activitats, explica Anna Huet, administradora del centre, que no dubta en qualificar la idea com a èxit absolut.
Un altre exemple d'innovació relativa a les activitats nadalenques de les residències, ens la presenta Ester Sánchez, directora del centre Can Boada, que ens parla d'unes representacions teatrals, que acostumen a ser molt aplaudides pels familiars i a la vegada són molt didàctiques, perquè faciliten la comunicació entre els residents. Les sortides però, són més restringides en aquesta època de l'any, ja que no tots els ancians es troben en les condicions òptimes per realitzar-les, i el tràfic de gent és més frenètic durant l'època nadalenca es lamentava Sánchez.
Tres imatges de la celebració del nadal a la residència Laia
Comentaris