Sovint des de diversos sectors preocupats per la problemàtica dels residus hem insistit en la necessitat que els ciutadans apliquem les tres R (reduir, reutilitzar i reciclar) per tal d’ajudar a minvar l’impacte que té sobre el nostre entorn el quilo i mig diari de residus que generem.
Només hem tingut un cert èxit en conscienciar sobre el reciclatge, però en la reducció i la reutilització de moment no ens n’estem sortint.
Últimament algunes dades fetes públiques des d’enquestes europees així ho apunten, segons l’Eurobaròmetre un 60% dels ciutadans de la UE no creuen que produeixin massa residus a les seves llars. Una dada que concorda amb un estudi fet per una empresa de bosses de brossa que assegura que el 60% dels espanyols no estan disposats a renunciar a certs hàbits i certs productes encara que aquests generin un alt nivell de residus degut a la seva composició o envasat. I per últim, una dada molt preocupant exposada per una responsable de la Comissió Europea: entre el 25% i una tercera part del menjar que es compra a Europa acaba a les escombraries.
Tots aquests mals hàbits fruit de la poca o nul·la conscienciació es reforcen a l’estiu. Aquestes són setmanes on estem més preocupats de descansar, desconnectar i passar-ho bé que no pas de vigilar a no generar més residus, fet que passa sovint perquè el menjar fresc es fa malbé més ràpid i les compres acostumen a ser més espaiades, fet que afavoreix que una part dels aliments acabin a la brossa caducats o com a resultat del “millor que sobri”.
Cal ser autocrítics, certament alguns voldran veure un èxit en el 40% que sí està conscienciat que generem massa residus, o que de ben segur hi ha molta gent que no malbarata el menjar. Però no ens enganyem, les xifres no són prou bones i cal conscienciar tothom de l’impacte ambiental i econòmic per a tots que té l’actual generació de residus. Aprofitem l’estiu (i també tot l’any) per fer-ho millor.
Comentaris