Els anys 80 estan estigmatitzats en la cultura popular com una època de gustos estètics dubtosos. Crepats infames, moda a cavall de la lluentor 'disco' i la foscor gòtica, himnes tecnopop, la Movida i altres estridències que es podien veure com una explosió de vitalitat o bé com el súmmum d'allò hortera. Però això no és res més que una col·lecció de tòpics incapaç d'explorar més enllà de la superfície d'una dècada molt rica i plena de matisos. Una mostra que la realitat és molt més profunda l'ofereix des d'aquesta setmana la Nau Gaudí, amb una exposició dedicada precisament a l'art català de la dècada dels 80, provinent de la col·lecció de Lluís Bassat.
Guinovart, Ràfols Casamada, Mario Pasqualotto, Hernández Pijuan o Josep Subirachs són alguns dels artistes destacats
"El vaig tenir durant molt temps al garatge de Llavaneres", va explicar ahir dimecres el publicista i col·leccionista d'art, al costat de l'obra més icònica d'aquesta mostra. Es tracta d'un cotxe pintat per un dels artistes catalans més representatius de la segona meitat del segle XX, Josep Guinovart, sota el títol 'Naturaleza Veloz', pintat per encàrrec de l'agència de publicitat Bassat Ogilvy. Es tracta d'una de les 95 obres entre pintures i escultures de 32 artistes dels anys 80, entre els quals hi destaquen Ràfols Casamades, Heràndez Pijuan, Mario Pasqualotto, Josep Subirachs o els mataronins Ricard Jordà i Pablo Mañé.
Hi ha obres realment especials, a part del citat cotxe, com ara un quadre del mateix Guinovart en homenatge la món del jazz que porta incorporada una gravadora que reprodueix música de la cantant Alberta Hunter. També hi destaquen pintures de gran nivell de Ràfols Casamada, o les escultures de fusta d'Enric Pladevall. Aquest últim va ser un dels diversos artistes presents a la inuguració, al costat d'altres noms com Tom Carr, Laura Iniesta, Pasqualotto, Ricard Jordà o la vídua de Pablo Mañé. Tots ells figures destacades de l'art català de les darreres dècades i amics personals de Bassat. "Aquesta obra la vas comprar un dia que buscaves un Miró i et vas acabar enduent un Pladevall", va recordar l'escultor amb un somriure, mostrant les complicitats personals que Bassat ha anat teixint durant moltes dècades com a col·leccionista amb els artistes del país.
Els anys 80 van ser "una dècada decisiva en el món artístic català", segons la directora del museu
La directora del Museu Bassat, Núria Poch, apunta que els anys 80 van ser "una dècada decisiva en el món artístic català", amb el canvi que va suposar l'aparició de diverses institucions que van impulsar la creació artística i amb Barcelona donant el salt per preparar-se per als Jocs Olímpics de 1992. Al costat de noms molt coneguts de la cultura del país, a l'exposició del Museu Bassat també n'hi figuren d'altres molt més sorprenents, com ara Francesc Subarroca, pintor de Sant Cugat amb una obra ingent que gairebé mai ha exposat. "La seva dona em va trucar perquè anés a veure les pintures, i quan vam entrar a casa vam quedar astorats", recordava Bassat. Un pis absolutament folrat de "milers de pintures" de tota mena d'estils, que el crític d'art Francesc Miralles, també present a la inauguració, va qualificar de "molt millors del que s'està exposant a Barcelona en aquests moments".
L'exposició romandrà oberta fins al 24 de setembre de 2017, amb entrada gratuïta, i un programa de visites guiades individuals, per a grups i per escoles. Cada primer diumenge de mes hi ha una visita guiada gratuïta i cada tercer diumenge, una activitat familiar per a nens majors de cinc anys, en ambdós casos sense reserva prèvia.
Comentaris