Els Pastorets de Mataró estan de celebració. Amb un únic cop d'aire, l'espectacle bufa aquest any les espelmes del 90è aniversari de la primera representació i també celebra que fa 25 anys que van ser declarats Patrimoni Cultural de la Ciutat. La presidenta de Sala Cabañes, Imma Llorens, creu que aquestes són unes celebracions molt importants i destaca que l'espectacle és la suma de les persones i el projecte: les persones són el cos i han anat creixent en nombre i dedicació i el projecte n'és l'esperit, el treball d'equip.
A la direcció, Carles Maicas encara el seu quart any al capdavant del muntatge amb l'objectiu de consolidar els avenços de l'any passat. El veterà director segueix recolzat per Àlex Montasell en la direcció musical i Pol Cortès i Dídac Díez de Andino com a caps tècnics. Pel que fa a l'escenografia, la principal novetat d'aquest any és la restauració del decorat del temple. Maicas, que dirigeix el muntatge per últim cop però té al cap multitud de projectes, considera un privilegi com a director de teatre que m'hagin deixat dirigir Els Pastorets, una cosa és haver-los interpretats i una altra, dirigir-los.
Al llarg d'aquestes nou dècades, el director assenyala quatre moments clau a banda de l'estrena: la construcció del teatre nou, el 1933; poder tornar a fer Els Pastorets en català a la postguerra; l'aportació escenogràfica de Josep Ciudad als anys cinquanta i, per últim, la roda de directors creada als anys noranta que ha permès que tots hi féssim la nostra aportació, combinant visions més joves amb d'altres de més veteranes.
Amb vista als propers anys, Maicas creu que Els Pastorets són un espectacle en evolució, no una joia arqueològica i que tenen molt de futur tant per l'entusiasme de l'equip humà com per l'aplicació de noves tecnologies com les projeccions, el fum o els corporis.
Una peça inèdita
Un altre que aquest any es despedeix és el director musical, Àlex Montasell. Montasell tanca un cicle de tres anys dirigint la música de l'espectacle content perquè deixa una orquestració crec que potent, amb més metall i més percussió que la versió que va heretar. Una de les novetats a nivell musical és la incorporació d'una peça composta per Enric Torra inspirada en L'emigrant, que se sentirà quan el fill pròdig torna a casa: és una partitura antiga que vaig trobar en el manuscrit que hi havia de piano i veu d'en Torra i he acabat d'orquestrar-la, explica.
No és l'únic canvi: Montasell ha recuperat la trompeta a l'orquestra, una idea que em va donar en Josep Canals i que fa que l'orquestració sigui més brillant, i també hi ha canvis en la música del temple quan a Sant Josep li floreix la vara.
Dia de Nadal A les nou del vespre a la Sala Cabañes.
Sant Esteve A les sis de la tarda a la Sala Cabañes.
Els Pastorets de Mataró també es representaran els dies 6, 7, 13, 14, 21 i 28 de gener i el 4 i l'11 de febrer.
Preus de les localitats: 11 euros (platea), 12 euros (llotja) i 9 euros (amfiteatre). L'horari de taquilla és els divendres i els dissabtes de 8 a 9 del vespre, els festius de dos quarts d'una a dues del migdia i una hora abans de la representació. Més informació i reserva de localitats: 93.790.12.13 (de 12 a 2 del migdia i de 5 a 7 de la tarda).
-
Estrena el dia de Nadal
El 25 de desembre de 1916 un grup de joves del Círcol Catòlic liderats pe mossèn Plandolit van representar a la Saleta L'Estel de Natzaret, de Ramon Pàmies. Per celebrar l'efemèride, enguany la primera representació de l'obra no serà per Sant Esteve sinó per Nadal. No serà l'únic acte d'aniversari: un concert amb versions de la música de l'espectacle, una exposició o una trobada de Pedretes (el ball infantil de l'escena de la Casa de Naïm) són altres activitats que es portaran a terme.
Els ángels del Pastorets de finals dels anys 40
Comentaris