“Seguir en la mateixa línia però desperts per trobar nous serveis i recuperar públics perduts”. Amb aquestes paraules defineix Mercè Millán, directora de la Biblioteca Pública Pompeu Fabra, l’objectiu de l’equipament de cara als propers anys. El moment per fer balanç no podia ser millor, la celebració dels primers 10 anys de la biblioteca el proper 22 de novembre. En aquests anys, la Pompeu Fabra s’ha convertit en un emblema de la ciutat. Durant el passat curs, però, l’equip de la biblioteca ha detectat un descens de gent jove a les seves instal·lacions i en l’ús dels serveis que ofereix, entre ells, el prèstec. L’objectiu per als propers anys serà, per a Millàn, buscar nous serveis que tornin a interessar a aquest sector de la població. “Hi havia molt jovent perquè les biblioteques tenien música i DVDs, però ara s’ho poden baixar tot des de casa. Fins i tot, els llibres”, apunta com a possible causa del descens.
Malgrat aquest descens recent, la valoració d’aquests anys és molt positiva. La biblioteca ja cobreix més del 29% de la població. “Les xifres estan bé però una mica per sota del que és habitual en les biblioteques de ciutats com la nostra que estan al voltant del 35%”, comenta Millán. El primer any de vida de l’equipament es va tancar amb 4.000 socis. Actualment, la Pompeu Fabra ja en compta més de 36.000. I amb tots ells, els que visiten i utilitzen habitualment el servei, és amb qui volen celebrar la xifra. Una celebració íntima a l’interior de la biblioteca per rememorar i repassar el més destacat d’aquests deu anys.
1997 – 2007. 10 anys al vostre servei!
10 anys al vostre servei! Sota aquest títol s’engloben una sèrie d’activitats i actes. Unes iniciatives que tenen un orígen molt peculiar: un blog a internet en el qual la gent podia opinar i proposar idees de cara a la celebració. “El blog ens va posar les piles i amb un pressupost molt petit vam posar en marxa diverses activitats”, recorda Millàn. Les activitats són molt diverses però tenen totes com a objectiu intentar resumir la feina feta durant aquests deu anys. Per començar, una obra d’art. “Perecoll ens ha fet l’honor de dissenyar el punt de llibre del 10è aniversari”, explica la directora. Precisament, els punts de llibre seran els protagonistes, dissabte 24, amb un intercanvi entre col·leccionistes al vestibul de la Pompeu Fabra.
Els actes, però, hauran començat molt abans. Des de dimarts 20 i durant un mes exacte, hi haurà una mostra dedicada a diversos aspectes del dia a dia de la biblioteca. El racó dels usuaris amb fotografies dels socis en paper i projectades, a més de postals de felicitació i regals rebuts; el racó dels 10 anys amb un resum d’articles i fotografies de la biblioteca aparegudes a la premsa, una mostra dels punts de llibre d’aquests anys i altres espais dedicats als serveis que ofereix l’equipament com l’hora del conte o a recordar tots els treballadors que han passat per les instal·lacions. L’altre acte principal serà el mateix dia 22 amb un lliurament de premis als millors lectors. D’una banda, els lectors de prèstec, és a dir, els que més llibres s’emporten a casa amb categories de gent gran, adults, joves i infants. D’altra banda, una categoria més personalitzada, la dels lectors de sala. “Aquelles persones que ja coneixem i que sabem que vénen a llegir una revista o un diari concrets”, puntualitza Millàn. Els lectors d’aquesta modalitat, però, hauran de demostrar que són els millors mitjançant un qüestionari elaborat per la bibloteca. A més, el mateix dia 22 hi haurà un recital commemorant els 100 anys del naixement de Frida Khalo.
Durant tot aquest mes seguiran les habituals hores del conte, clubs de lectura i tertulies literaries previstes, destacant en aquest últim punt la visita de Josep Maria Espinàs, el dia 5 de desembre. “Ell també celebra anys i el volíem portar abans que es jubili i finalitzi la seva gira per llibreries i biblioteques”, explica Millàn.
-
Els problemes propis d'un edifici pioner
L'any 97, la Pompeu Fabra va obrir les seves portes en un edifici innovador per la seva estructura i per la seva sostenibilitat. Plaques fotovoltàiques per a l'energia i l'anomenada maquinària del fred, que a través de l'aigua corrent refreda l'ambient, eren les principals innovacions del projecte. 10 anys després, segueix sent un exemple? Hem estat un edifici pilot i, encara ara, ens visiten arquitectes i enginyers però venen a veure les principals errades comeses per no repetir-les en els seus projectes, explica la directora, Mercè Millàn. Aquestes errades són bàsicament fugues d'energia per problemes d'aillament que, segurament, ja existien en el moment de la construcció però que no s'han detectat com un problema fins que han passat els anys. Sobre la possible solució, Millàn té clar que si el projecte d'ampliació es porta a terme, serà el moment d'arreglar aquests petits defectes. Fins llavors, seguirem sent un edifici pilot. Fent volar la imaginació, la directora de la Pompeu apunta a l'aixecament d'un pis o a l'ocupació dels jardinets colindants com a possibles vies d'ampliació.
Façana de la biblioteca, a la plaça d'Occitània
Comentaris