Tests per detectar Covid-19 als simptomàtics i als contactes estrets
Tests per detectar Covid-19 als simptomàtics i als contactes estrets

Nou protocol Covid: no es faran proves a tots els contactes estrets

Actualment hi ha uns 6.700 casos diaris i uns 24.000 contactes, als quals no es faran proves tot i que hauran de fer quarentena, encara que estiguin vacunats

El departament de Salut de la Generalitat ha posat en marxa la segona fase del pla de mitigació de la pandèmia de Covid, que preveu entre d'altres deixar de fer proves a tots els contactes estrets. Tots però hauran de fer quarantena, estiguin o no vacunats, a partir d'aquest dijous. La previsió és arribar als 500 crítics en UCI a finals d'any.

L'increment de casos ha disparat les trucades als contactes estrets a unes 5.500. En aquest context, Cabezas ha afirmat que es prioritza la vigilància epidemiològica en entorns vulnerables, com poden ser les residències.

Es calcula que ara hi ha uns 6.700 casos diaris i uns 24.000 contactes. Davant d'això, es considera que "no és imprescindible" fer proves diagnòstiques a tots els contactes i no es faran. En aquest context, Cabezas ha afirmat que es prioritza la vigilància epidemiològica en entorns vulnerables, com poden ser les residències, i ha asseverat que el més important és complir la quarantena. Així, la indicació de Salut és que tots els contactes estrets de positius es quedin a casa complint la quarantena de 10 dies.

Les claus

 • Tots els contactes estrets hauran de fer quarentena, estiguin o no vacunats
 • La quarentena s'estableix a partir d'aquest dijous i haurà de durar 10 dies
 • No es farà proves als contactes estrets, davant el gran augment de casos
 • Excepcions: residències amb gran cobertura de tercera dosi i professionals sanitaris asimptomàtics i negatius
 • Els positius per automostra s'han de posar en contacte amb el seu CAP o al 061 per registrar el seu cas

En aquest sentit, el canvi de protocol anunciat el passat divendres que implicarà que tots els contactes hagin de tornar a fer aquesta quarantena, estiguin o no vacunats, entrarà en vigor aquest dijous. Hi haurà dues excepcions: residències on la cobertura amb tercera dosi sigui superior al 85% i professionals sanitaris i sociosanitaris asimptomàtics que donin negatiu en les proves que se'ls facin.

En el cas d'aquelles persones que han donat positius a través d'un test d'automostra, Salut ha indicat que s'han de posar en contacte amb el seu CAP, o bé a través del 061, per tal que el positiu quedi registrat i es pugui posar en marxa la gestió del cas. En ser preguntats per les dificultats d'algunes d'aquestes persones per poder contactar amb els serveis sanitaris o la manca de trucada de resposta del 061 un cop informen que han donat positiu, tant Cabezas com la directora del CatSalut, Gemma Craywinckle, han assegurat que s'han incrementat els rastrejadors –uns 1.045 actualment- i que s'està mirant de fer-ho una mica més.

El CAP Maresme, a Cerdanyola, on s'han detectat diversos casos de Covid-19. Foto: R.Gallofré

Cal avisar al CAP o al 061 en cas de donar positiu en antígens. Foto: R.Gallofré

De fet, han explicat que la situació és de "molt pressió" a l'atenció primària, amb 28.455 visites divendres passat i la previsió que aquest dilluns se superaran les 30.000. No s'ha arribat a les 50.000 de mitjans de juliol però s'està en valors de principis d'aquell mes. En general, les visites es van incrementar un 85% la setmana passada respecte a l'anterior.

De la seva banda, Craywinckle ha reconegut la "saturació" del sistema, la manca de professionals i el fet que les anul·lacions d'intervencions no urgents s'han generalitzat. La directora ha assegurat que s'està intentant al màxim no anul·lar o modificar vacances de professionals sanitaris però ha reconegut que en alguns llocs està podent passar. La directora ha afirmat que els aniria bé recuperar la possibilitat de contractar estudiants a punt de graduar, com es va fer en anteriors onades.

Ha afegit que la situació és "tensa" i el moment "complex", amb una ocupació del 30% de la capacitat d'UCI i la previsió d'arribar als 500 crítics a finals d'any. Per això, ha fet una crida a la responsabilitat individual.

Arxivat a:

Comentaris (6)

Anónimo Fa 1 any
Manifestaciones para cantantes de rap si, para que no hayan recortes no va ni Dios. Estamos locos o q? Hacer carriles bici, malgastar dinero. Pero para sanidad pública ni un duro. Hace años que pasa y no movemos el culo. Rescatar bancos, vergüenza
Anónimo Fa 1 any
Trabajo es el Departamento de inactivación Covid en sanidad pública. Nos hacen contratos de mes en mes por obra y servicio. Si damos positivo a casa y no te renuevan hasta que vengas sin COVID. No hay ni baja ni contrato. Vamos desbordados, 10h de noche sin parar. Todo el mundo está nervioso. No contratan a más gente. No hay máquinas suficientes porque cuando bajó en septiembre no renovaron los contratos de alquiler de las maquinas. Las que hay se estropean cada 2*3. No hay dinero.
Inma Fa 1 any
y qué pasa con el trabajo? La gran mayoría de los ciudadanos hacemos lo que se nos pide y más, los políticos sólo tenían que gestionar bien nuestros impuestos, dotar la sanidad pública de más recursos y no cargársela como están haciendo además de quemar y agotar todo el personal sanitario. Si lo pueden hacer peor, lo harán .
Inma Fa 1 any
Aún arrastramos los recortes de Artur Más en sanidad para poder gastar más dinero en marketing y otras cosillas de los políticos.Tenemos fabulosos sanitarios que después de pagarles los estudios se van fuera porque aquí les pagan una miseria y contrata a los de otros paises y administrativos porque les sale más barato. Los enfermos de otras patologías abandonados, el Gobern de turno necesita el dinero para otras cosas. Ahora si eres contacto directo de un positivo te tienes que quedar en
SILVIA Fa 1 any
Llavors, en el cas de que confinin al meu fill o filla per contacte estret, si no li fan PCR com sé si ell o ella és positiu per haver-me de confinar jo?
Adonai70 Fa 1 any
Parece que estamos viviendo un DEJAVÚ y estamos reviviendo principio del 2020

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive