Nou sistema de recollida de brossa, que potencia la separació de residus per fraccions. Foto: R.Gallofré

Cugat Comas

Anuari 2022: canvis per millorar la recollida selectiva

L’adaptació als nous sistemes de recollida de brossa s’ha fet generalment sense escarafalls durant aquest 2022

El de la brossa és el contracte més important dels municipals i aquest 2022 ha prosseguit el seu desplegament. Hem començat a familiaritzar-nos amb imatges que temps enrere haurien estat del tot impensables. Si a finals de l’any anterior el porta a porta comercial ja era una de les imatges pròpies sobretot al Centre, a la mateixa zona va estrenar-se la recollida selectiva mòbil. De cop no hi ha contenidors durant bona part del dia i a mitja tarda apareix un cotxe amb un remolc de contenidors, com si fos un trenet. Diposita els contenidors i l’endemà al matí els recull. Els veïns tenen unes claus amb xip per obrir els contenidors. Els primers dies la novetat convivia amb l’expectació.

Les dades avalen aquest i altres canvis. El percentatge de residus recollits separadament al Centre de Mataró s’ha multiplicat, més del doble i quasi el triple, del 35% al 90% amb l’entrada del sistema de recollida amb contenidors mòbils. Són dades que ha facilitat l’Ajuntament de Mataró, que expressa la seva satisfacció i que creu que encaminen la ciutat a poder complir amb els objectius de recollida selectiva marcats a nivell català i europeu pel 2030. A partir de 2025 el sistema s’hauria d’estendre a més zones de Mataró.

En un futur se suposa que la taxa d’escombraries es pagarà en funció de la quantitat de residus que generi cada casa. Aquest sistema ve a ser com un pròleg d’això.

S'espera el Parc Circular

Dins la nova política de gestió de residus una de les potes més importants a nivell de ciutat i comarca és la de l’aposta per l’economia circular. Innovacions com la del nou servei de recollida de voluminosos a demanda va en la línia del que ha de culminar amb el Parc de l’Economia Circular que de moment avança passet a passet però està pendent de resoldre les restes arqueològiques del solar on s’ha d’alçar perquè pugui començar a construir-se. L’economia circular és una aposta estratègica que va en la línia de reduir la generació de residus i allargar la vida útil de materials de tota mena. Un nou paradigma. 

Recreació del futur Parc Circular Mataro Maresme


Porta a porta

La recollida porta a porta (uns dies unes fraccions i uns altres, unes altres) que està acreditat que és la que funciona millor per optimitzar la selecció de residus arribava el novembre a les urbanitzacions periurbanes de Mataró, als mataronins de fora vila. La implementació, en aquest cas, trobava com a problema afegit la sobrepoblació de senglars que en aquestes zones més properes a les muntanyes han acabat per abatre els cubicles per mirar de menjar de la brossa dels veïns.

cubells per a la recollida porta a porta

 

La gestió

El Maresme va bé però Mataró no tant. A nivell comarcal  ha pujat només un 1,07% més la recollida selectiva, arribant a el 48,35% de les deixalles. Aquestes 117.000 tones fan que la comarca se situi per sobre de la mitjana catalana, que es troba en el 46,63%. Xifres que encara no són suficients per arribar al 55% de reciclatge de cara al 2025. Mataró queda molt lluny d’aquestes dades, amb tan sols un 34,87% segons les darreres dades.

Separar correctament els residus permetrà pagar menys impostos. Foto: Arxiu

 

Més recursos

Bon balanç i xifres il·lustratives. del nou sistema de recollida de voluminosos. Fa 12 mesos que es deixava enrere la partició de Mataró per zones i la recollida al carrer per introduir un sistema a domicili i sota demanda. En aquest temps s’han retirat de les cases mataronines 1.700 tones de mobles de més de 16.500 llars. Segons el propi Ajuntament, el percentatge de recollida de voluminosos a domicili ha arribat al 60% respecte allò que es diposita de forma incorrecta al carrer.

1.700 tones de voluminosos retirats en un any a Mataró