Mal d'esquena.
Notícies relacionades
Mal d'esquena.

Redacció

Causes del mal d’esquena

Repassem per quins motius pot aparèixer un dels dolors més freqüents i invalidants

El mal d'esquena és un dels dolors més comuns que patim els éssers humans. Totes les persones, o gairebé, passaran per l'experiència de tenir, com a mínim, un mal d'esquena a la seva vida. Aquesta dolència suposa una de les principals causes d'absentisme laboral. I és que diversos estudis demostren que almenys un cop a la vida el 80-90% de la població mundial haurà de patir un dolor lumbar, freqüentment entre els 20 i els 50 anys.

Les seves causes

El mal d'esquena que apareix de forma sobtada i dura menys de sis setmanes (agut) pot ser conseqüència d'una caiguda o per aixecar un objecte pesat. El mal d'esquena que dura més de tres mesos (crònic) és menys freqüent que el dolor agut.

Sovint, el mal d'esquena es manifesta sense una causa que el professional sanitari pugui identificar amb una prova o un estudi de diagnòstic per imatges. Els trastorns més freqüents relacionats amb el mal d'esquena són els següents:

 • Pressió muscular o en els lligaments: aixecar objectes pesats de forma repetida, o fer un mal moviment sobtat, poden exercir pressió sobre els músculs de l'esquena i els lligaments de la columna vertebral i causar espasmes musculars dolorosos.
 • Protuberància o hèrnia de disc: els discs intervertebrals són cadascun dels coixinets que separen les vèrtebres. Funcionen com amortidors i permeten lleugers moviments de les vèrtebres. Amb l'envelliment, el disc intervertebral pot perdre fluid i assecar-se. Quan això passa, el disc es comprimeix.
 • Artrosi: l'artrosi pot afectar la zona i reduir l'espai que envolta la medul·la espinal, un trastorn que s'anomena estenosi del conducte vertebral.
 • Irregularitats òssies: les anomalies de l'anatomia de l'esquena, com la curvatura anormal de la columna (escoliosi), també poden causar mal d'esquena.
 • Osteoporosi: les vèrtebres de la columna vertebral poden presentar fractures per compressió quan els ossos es tornen porosos i fràgils.

Factors de risc del mal d'esquena

Qualsevol persona pot tenir mal d'esquena, fins i tot els nens i adolescents. Alguns factors que augmenten el risc de tenir-lo són: l'edat, la falta d'exercici, l’excés de pes o algunes malalties. Les condicions psicològiques també hi poden jugar un rol; les persones propenses a la depressió i l'ansietat semblen tenir un major risc de patir mal d'esquena. A més, el tabaquisme, com en tantes d’altres coses, és nociu. El tabac redueix el flux sanguini i, per tant, evita que l'organisme subministri suficients nutrients als discs vertebrals. Fumar també retarda els processos de recuperació.

Font: clinicbarcelona.org

Comentaris (1)

Shark Fa 4 mesos
Correct in what you report, however, a countries culture / society does most harm by causing back pain. For example, children starting school through to their teen years have to carry bags that are full of books / papers equipment etc, on their BACKS each day of the week, at a time of life when their bodies are developing.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive