un dels plats típics de Suïssa.

Paula Saez

La cuina Suïssa, elegància i sorpreses (i fondues)

Viatgem de forma virtual fins a Suïssa per descobrir els millors plats típics de la seva cuina, que desprèn elegància i comporta veritables sorpreses.

Descobrir nous plats de cultures diferents és la millor forma de viatjar i gaudir de diversos trossets del món sense moure’ns de la nostra llar. Ja sigui en restaurants especialitzats o bé cuinant-los a casa, podem provar coses noves per tastar sabors diferents als típics de la cuina mediterrània. En aquesta peça ens centrarem en parlar de la cuina suïssa per descobrir que és molt més que els seus excel·lents formatges i xocolates. Abans d’endinsar-nos en els diferents plats que fan destacar cadascuna de les regions de Suïssa, farem un repàs als plats o ingredients estrella que potser molts de nosaltres ja coneixem.

Els plats estrella en la cuina suïssa

Per començar tenim la Fondue de formatge, que es sol elaborar en una olla de ceràmica anomenada caquelon i es basa en fondre formatge per banyar-ne trossos de pa torrat. Continuem amb la Raclette, una forma molt original de menjar formatge fos servit amb Gschwellti (patates cuites sense pelar), cogombres i cebes de vinagre. També podem optar per fer la nostra pròpia versió i afegir-hi carn i/o verdures per menjar juntament amb les patates i  el formatge. La que sí és necessària és la planxa especial de raclette per escalfar i cuinar tots els ingredients.  

Si us agraden les patates no us podeu perdre el Älplermagronen: una mena de gratinat de patates, macarrons, formatge, nata i cebes que porta una guarnició inoblidable de pomes tamisades. El Rösti és una mena de truita plana, fregida en mantega o greix calent en una paella, que consisteix en patates Gschwellti bullides o crues. Però si el que busquem són postres no podem oblidar-nos d’esmentar el famós Birchermüesli, que consisteix de flocs de civada, suc de llimona, llet condensada, pomes ratllades, avellanes o ametlles.

Especialitats suïsses de cada regió

  • Appenzellerland: destaca per tenir un tipus de pa d'espècies, el formatge Appenzeller, una truita de formatge d'Appenzell i les salsitxes per bullir d'Appenzell.
  • Basilea: entre els plats més coneguts d’aquesta regió es troba la sopa de farina que es serveix juntament amb pastissos de formatge i cebes. A més, també trobem les Basler Leckerli, unes galetes d'espècies fines relativament dures i glacejades.
  • Berna: la capital destaca principalment pel saborós Berner Platte, un plat rústic que es serveix amb abundants varietats de carn i salsitxa.
  • Romandia (Suïssa francesa): en aquesta regió són molt populars els saucissons, és a dir, salsitxes crues de carn de porc. Les especialitats populars inclouen també el pastís Dessert Gâteau du Vully o la Moutarde de Bénichon (mostassa molt dolç), així com la Cuchaule AOP (típic pa de safrà).
  • San Gall: aquí trobem la salsitxa fregida OLMA-Bratwurst, que es pot preparar de diferents formes com acompanyada d’una salsa de cebes amb rösti.
  • Ticino: d’aquí prové la Polenta, unes farinetes de blat de moro, que es serveixen barrejades amb formatge com a plat principal o bé com a guarnició.
  • Zúrich y Zug: el plat principal de la zona és el Zürcher Geschnetzelte, un plat amb carn de vedella, de vegades també amb ronyons de vedella i xampinyons, servit amb una salsa de crema amb rösti.

Font: myswitzerland