Les escoles i tots els centres educatius han hagut d’adaptar-se a la nova situació pel coronavirus. Des que va anunciar-se el tancament dels centres educatius sense una data fixa de retorn, els educadors treballen a través de plataformes online per connectar-se amb els seus alumnes i fer que no perdin el ritme de les classes. A casa, estudien a través d'internet des dels més petits fins els estudiants universitaris, passant per tots aquells que cursen algun tipus d'educació com és el cas dels alumnes de les escoles de música, llengua, escoles d'adults, etc. 

Aquesta setmana, des del Departament d’Educació s’ha activat un pla d’acció per garantir l’aprenentatge en línia de l’alumnat i acompanyar els docents en l’ús de les eines digitals. Es tracta d’un projecte desenvolupat en tres vessants. El primer és l’impuls de l’aprenentatge en línia amb el Portal Eix que incorpora eines per compartir recursos, fer seguiment de l’alumnat, etc. En segon lloc es reforça la comunicació dels centres amb la comunitat educativa a través del portal NODES. I en tercer lloc, un pla intensiu de formació del professorat i acompanyament dels centres a través del portal ODISSEA.

A més de les plataformes educatives habituals, també hi ha a disposició de nens i adolescents moltes plataformes gratuïtes per seguir amb la seva educació i alhora passar una bona estona. Alguns d’aquests continguts ja estaven disponibles abans de la crisi del coronavirus, com és el cas del web de Súper3, que a més d’ofertar els seus continguts habituals, potencia seccions com ‘Superpropostes d’estar per casa’, així com un seguit de propostes a la secció ‘Aprendre sense sortir de casa’ amb activitats recomanades pel Departament d’Educació.

Altres empreses com Planeta donen accés gratuït a les seves plataformes educatives. AulaPlaneta conté recursos per temes d’estudi d’estudiants de cinquè i sisè de primària i de l’ESO. Són continguts de qualitat en llengua castellana. Una altra empresa que se suma a l’obertura del seu material educatiu és Endesa. A través d’Endesa Educa es pot aprendre més sobre energia i la cura del medi ambient. Fundació Telefònica posa a disposició eines i continguts a través de plataformes com Code.org i Solartic. També estan disponibles altres plataformes més petites com Smartick, de matemàtiques, i Amco, d’anglès.