Les mesures emprades als establiments d’alimentació garanteixen una seguretat i un control òptims per evitar el contagi de coronavirus. Entre les normes que s’han establert, hi ha l’aforament limitat a les botigues, l’ús de guants, les distàncies de seguretat, la neteja encara més exhaustiva, etc. Així i tot, el fet d’estar a prop d’altres persones que poden estar infectades, pot suposar un risc, encara que sigui mínim. Els experts calculen que el virus pot sobreviure a diferents superfícies durant hores i fins i tot dies. Hi ha materials com el plàstic o els metalls on sembla que dura més.

Tot i que, insistim, amb les mesures actuals és molt complicat contraure el virus a supermercats o establiments d’alimentació, les precaucions en fer la compra no acaben quan arribem amb els productes a casa. De fet, es recomana seguir una sèrie de pautes per assegurar-nos que tot el que introduïm a la llar està lliure de virus.

Neteja de mans: amb precaució, treu-te els guants que has utilitzat i renta’t molt bé les mans abans de manipular qualsevol producte o aliment. Pots posar-te uns guants nets per seguir amb el procediment.

Bosses: no col·loquis la bossa de la compra directament a sobre la cuina o la taula. Es recomana deixar-la a terra i anar traient els productes. Posa’ls a sobre d’un pany o tela per preparar-los per netejar-los.

Neteja els plàstics: amb un drap humit amb una mica de sabó, neteja aquells productes que tinguin embolcalls de plàstic. El coronavirus conté una membrana que es dissol fàcilment amb aigua i sabó o productes desinfectants. Aquesta acció és útil per si alguna persona que té coronavirus o símptomes ha esternudat o tossit a prop del producte a l’establiment abans que l’adquiríssim nosaltres.

Canvia de recipient: per estalviar-te netejar tots els plàstics, pots guardar els productes com la pasta o l’arròs en pots nets que tinguis a casa, i els embotits a tapers. En cas que el producte sigui difícil d’emmagatzemar a un altre recipient, com algunes begudes o productes precuinats,  neteja bé el plàstic.

Productes frescos: neteja aliments com la fruita o la verdura com ho faries normalment. És molt improbable que el virus quedi a la superfície d’aquests aliments però per estar més tranquils, una bona remullada amb aigua- i fins i tot no està de més una mica de sabó per aquelles fruites que no consumirem la seva pela, com la mandarina, el plàtan o el kiwi.

Netejar la cuina: és important mantenir la superfície de la cuina neta, especialment per quan anem a manipular aliments. Es recomana utilitzar productes desinfectants adequats i netejar immediatament si algú esternuda o tus a aquesta zona.

Coberts i plats: cal que estiguin ben nets. Si es compta amb rentavaixelles, es recomana utilitzar-lo per assegurar-nos que tots els estris queden completament nets. S’ha d’evitar compartir elements com gots d’aigua.