Les festes de Nadal i Reis acostumen a despertar de manera col·lectiva sentiments i emocions d’extremada generositat i amor, i volem satisfer els desitjos dels que més estimem deixant-nos portar pels impulsos... Quan pel mig d’aquesta eufòria hi apareixen els animals de companya, principalment cadells, podem estar molt a prop de cometre un gran error que pot acabar en abandonament.Cal tenir present que la mitjana de vida d’un gat és de 15 anys, i la dels gossos de 12: tot aquest temps de convivència i responsabilitat al respecte d’una vida no es pot fer penjar d’un caprici o desig: no es tracta d’objectes que es poden arraconar quan ens en cansem.

Els estudis demostren que un 40% dels gats i gossos provinents d’un regal acaben abandonats o regalats a tercers, amb el patiment  que aquest fet comporta pels animals. Cal notar també que cap a la tardor, els refugis d’animals i protectores noten un augment considerable de les entrades de gats i gossos d’entre 8 i 10 mesos, fet que coincideix amb els cadells regalats, adquirits o adoptats durant les festes nadalenques.

Recordeu: portar un animal de companyia a casa cal que sigui una decisió meditada i consensuada amb tots i cadascun dels membres de la família. Cal tenir present tot el que suposa el manteniment, salut i benestar de l’animal, i cal també valorar el temps que li podem dedicar, si el nostre ritme de vida és compatible amb el que suposa tenir un gat o gos a casa i fins a quin punt estem disposats a assumir tota aquesta responsabilitat.Tingueu present que els animals no són una joguina: són vides que reclamen atencions i que depenen totalment de nosaltres. Les vides no es regalen...

Animals que esperen una família
També cal tenir en compte que l’acció de decidir tenir un animal a casa ha d’anar acompanyada de la responsabilitat i l’ajuda als animals més necessitats. Als refugis hi ha animals increïbles que fa anys que esperen una adopció. Per això, si decidiu tenir un gos o un gat, el millor lloc per trobar-lo serà als refugis. A la Societat Protectora de Mataró hi ha campanyes per cadells de gat i animals adults.