El govern municipal de Mataró, format únicament per sis regidors socialistes, no va ser capaç de superar la votació per aprovar inicialment el Pressupost 2019.

És incomprensible que en el tema més important que un govern porta a l’aprovació del Ple Municipal, el pressupost, no hagi treballat el suport o la complicitat de cap grup. I això és un símptoma. És una mostra més de la prepotència de 6 regidores i regidors sobre un Consistori de 27.

Algú podria dir que per responsabilitat, tot i no estant-hi d’acord, el nostre vot podria haver estat d’abstenció amb l’objectiu de permetre un període de debat i al·legacions. Però és que precisament el nostre vot contrari va ser un vot de responsabilitat, de desencís i de decepció amb el comportament del conjunt de l’actual govern.

No podíem preveure actuacions com la que van tenir amb l’adjudicació, sense haver aprovat el projecte, de les obres del nou Parc de la ronda Bellavista. Aquest és un fet gravíssim que ens recorda les pitjors maneres d’un govern municipal.

Sempre havíem pensat i havíem dit que al govern socialista –amb qui discrepem de moltes coses— hi havia gent de paraula. Però durant els darrers mesos ens han demostrat que estàvem equivocats. Hem arribat a la trista conclusió (i m’agradaria equivocar-me) que no són de fiar. Pacten coses que incompleixen, i després intenten enganyar-nos fent veure que no les havien pactat o que tot és fruit de mals entesos. I perquè ningú pensi que això que dic és fruit d’una tàctica d’erosió per part d’un grup que està a l’oposició, poso un exemple que tothom (tothom!) va poder veure i sentir al Ple: l’alcalde Bote diu que ells fan “VOTACIONS SIMBÒLIQUES” a favor de propostes dels grups que després no pensen tirar endavant. És a dir, menystenen l’oposició.

Per aquells que dubtessin sobre quin havia de ser el nostre grau de confiança amb el govern Bote, només cal que repassin el grau de compliment de l’acord que nosaltres vam signar amb el govern socialista pel Pressupost 2018, o les seves respostes a les nostres preguntes sobre el compliment d’acords d’aquest Ple als que ells mateixos hi van votar a favor.

I, a més, sense haver-ho parlat ni negociat, s’han carregat els acords del pla d’inversions del mandat, única i exclusivament pel més absolut clientelisme electoral. No perquè els importi la ciutat, no perquè els importin els barris, no... solament per buscar vots. I això no va amb la nostra manera de fer.

Em sap greu dir-ho, però el PSC no ha estat mereixedor de la confiança que els vam fer fa un any. Tampoc han demostrat, amb el seu menysteniment a l’oposició, ser un govern transparent, obert i honest que compleix amb el seu propi codi ètic.

D’ells depèn ara negociar un nou pressupost i tornar-lo a portar al Ple. Però ja aviso, caldrà que abans en parlem i quedi molt clar quin serà el seu compliment. A més, haurà de ser un pressupost que tingui en compte la ciutat en el seu conjunt; que no cregui que la gent dels barris es pot comprar gastant-hi quatre euros; que no tingui territoris de primera i territoris de segona; que sigui social i respectuós; que aposti per situar Mataró encara més al mapa. Un pressupost perquè hi guanyi tota la ciutat, hi guanyi Mataró i no solament el PSC.