Som moltes les que considerem que la cultura a la nostra ciutat es troba en un moment d’urgència. Cansats de veure com la cultura a la ciutat no rep el tracte que considerem necessari, hem decidit fer el pas reivindicant-la amb el manifest Cultura15, que s’acaba de fer públic.

Necessitem una cultura viva, diversa, comunitària i territorial. La cultura ha de ser també cohesió social i per això ha d’estar arrelada a tots els barris de la ciutat. Mataró necessita un impuls a la formació artística, ampliant i connectant l'oferta pública i privada existent: educació i cultura són un únic espai de trobada i per això hem de tractar millor els joves talents emergents; cal que tornin espais de promoció i incubació com van ser Can Xalant o la Mostra d'Art Jove.

Sovint es parla de la dimensió econòmica de la cultura. Reivindiquem-la: necessitem que Mataró exerceixi com a capital cultural. Necessita més festivals de música, de teatre i de dansa; elements centrals de capitalitat que la projectin arreu del país. La cultura és una font de riquesa no només intel·lectual, simbòlica i espiritual, sinó també econòmica. El tercer sector i la petita i mitjana indústria cultural poden ocupar centenars de mataronines i mataronins en una activitat neta i d'alt valor afegit. Mataró pot ser una ciutat d'oportunitats i de futur per als creadors i creadores. Ja siguin maresmencs, catalans, espanyols o internacionals. De la literatura a la dansa, del circ a la música, del gravat als dissenys. Tenim una oportunitat amb el cinema, l'audiovisual i els videojocs; cada any es graduen més de cent joves en els graus relacionats al Tecnocampus.

També cal perdre la por a acceptar idees i propostes que sovint han estat titllades de voluntaristes o utòpiques. Mataró té una llarga tradició d'autogestió en la cultura. Televisió de Mataró, Can Fugarolas o CSOA La Fibra en són només alguns exemples. Cal que els reivindiquem com a models vàlids de gestió cultural amb un clar impacte en les nostres comunitats. Connectar les velles tradicions i folklore amb els nous llenguatges hauria de ser la tònica general.

En moments en que l’extrema dreta s’ha fet present al carrer de forma impune i descarada, ara tornem a dir alt i fort que la cultura pot ser el millor argument per combatre el totalitarisme i la xenofòbia. Amb la cultura podem dialogar, reclamar les llibertats. I sobretot la cultura permet retrobar-nos, construir imaginaris comuns i cercar allò que ens uneix més que accentuar les nostres diferències.

Aquestes són algunes de les raons –n’hi ha més- que es troben en aquest manifest de Cultura15; l’hem fet arribar als partits i coalicions electorals que es presenten a les properes eleccions municipals del 2019. A ells també els hi hem demanat que es comprometin a incrementar de forma progressiva, durant els propers quatre anys, els recursos econòmics i materials destinats a la cultura local intentant arribar a un 15% del pressupost municipal. També demanem incrementar fins als 500.000 euros anuals els programes de subvencions i convenis culturals. I com a proposta final, reclamem posar a disposició del teixit cultural local espais de titularitat pública per a la seva gestió col·lectiva. Les fàbriques de Can Xalant, Can Minguell, Can Marfà i la Vapor Gordils entre altres haurien de ser espais, també i com a mínim, total o parcialment per a la cultura.

Som una trentena de creadores i creadors vinculats a la ciutat de Mataró els que ja hem signat el manifest; des de l’escriptora Care Santos al comissari Manel Guerrero; des de la llibretera Núria Dòria al músic Raul Sala; des de l’actriu Clara de Ramon a l’artista visual Josep Maria Codina; des del dramaturg Carles Maicas fins a la ballarina Bàrbara Martín; des de DJ Swet fins a la directora Lupe Pérez. Volem ser moltes més. La crida a sumar adhesions continua oberta.

La cultura és una de les grans oportunitats de la ciutat. Apostar-hi sense dilacions ni excuses i amb imaginació i generositat es converteix, en els temps actuals, en una prioritat política imprescindible. Ens hi va la pròpia noció de ciutat. La cultura és la nostra gran oportunitat.