Les eleccions generals del passat diumenge ens deixen dos titulars principals: "el PSOE de Pedro Sánchez és el clar guanyador dels comicis" i "ERC és la força més votada Catalunya". Ara, l'interès girarà entorn al pacte de govern i la clau la tindrà el propi Pedro Sánchez, futur president, que podrà triar entre pactar amb C's (l'anomenat "govern de l'Ibex-35") o Unidas Podemos, les seves confluències i també el suport de partits del nacionalisme perifèric, entre els quals ERC és el que tindrà més pes, amb 15 escons. El cert és que al proper Congrés hi haurà més diputats i diputades d'esquerres que no pas de dretes, i aquesta dada és important. La nit del 28 d'abril, la militància del PSOE congregada a les portes de la seu del carrer Ferraz de Madrid ho tenia clar, cridant "con Rivera no" i "sí se puede". Ara, però, ningú no dubta que Sánchez rebrà pressions de totes bandes per pactar amb C's, malgrat que això podria comportar el desencís de molts votants d'esquerres que van triar diumenge passat la papereta del PSOE. Per l'altra banda, Albert Rivera segurament té més incentius per quedar-se a l'oposició i treballar la imatge d'autèntic líder de la dreta espanyola. De totes formes, tot està per veure, i de ben segur haurem d'esperar a després de les eleccions municipals, autonòmiques i europees, doncs en pocs dies comença una nova campanya electoral.

Si ens fixem en els resultats a Mataró, el titular és molt clar: "el PSC guanya amb claredat". De fet, els socialistes són la força més votada a tots els barris de la ciutat, a excepció, com era d'esperar, del Centre i l'Eixample, on guanya ERC. El PSC obté un 25,37% a Mataró, seguit per ERC (22,09%), En Comú Podem (14,86%), C's (13,45%), JxC (9,56%), PP (5,02%) i Vox (4,43%). La resta de forces no arriben entre totes al 5%. Si atenem als blocs, les esquerres aconsegueixen un 66,9% dels vots, mentre que les dretes sumen un 32,5%. Pel que fa a l'eix identitari, l'independentisme aconsegueix un 34,25% dels vots. Un cop més, queda clar que Mataró no és una ciutat que majoritàriament opti per les forces independentistes.

Si fem política ficció, i sabent que els resultats d'unes eleccions generals no es poden extrapolar a un hipotètic Ajuntament de Mataró, podem calcular els resultats en unes municipals, i ja sabem que les tenim a la volta de la cantonada, el proper 26 de maig. Cal tenir en compte que les eleccions generals seran molt recents i estaran encara en la ment de l'elector, i això fa que la influència d'uns comicis sobre els altres sigui més elevada que en altres ocasions. D'això se'n diu "lluna de mel", doncs l'elector acostuma a tenir més en compte el vot que ha dipositat en l'elecció més recent (en aquest cas menys d'un mes abans). Amb la llei d'Hondt a la mà, i comptant els vots del passat diumenge, obtindríem els següents resultats en unes municipals a Mataró: el PSC aconseguiria 8 regidors, ERC 7, En Comú Podem 4, C's 4, Junts per Catalunya 3 i el PP 1 (un regidor en perill, doncs va superar per molt poc el llindar del 5% i, en cas que no hi arribés, aquest passaria a mans d'En Comú Podem). Sembla clar que les esquerres podrien formar govern còmodament, com ja van fer en les legislatures 2003-2007 i 2007-2011. Tripartit is coming? Després del 26 de maig en parlem.