La darrera proposta del govern per als autònoms
La darrera proposta del govern per als autònoms

Redacció

La nova proposta de quota pels autònoms

El govern espanyol negocia amb les associacions d’autònoms noves quotes progressives. No han agradat a la majoria d'autònoms.

El Ministeri de Seguretat Social ha presentat una nova proposta per al futur sistema de cotització dels autònoms segons els seus ingressos, que s'aplicarà a partir del 2023. L'equip de José Luis Escrivá ha plantejat un sistema que divideix els autònoms en 13 trams segons els seus rendiments, des dels que guanyin menys de 600 euros al mes a aquells els ingressos dels quals superin els 4.050 euros. El model suposaria una quota mínima d'uns 184 euros mensuals per als autònoms amb menys ingressos i la màxima assoliria gairebé 1.267 euros al mes. La idea del govern espanyol és que el nou sistema es desplegui al llarg dels propers nou anys de manera progressiva.

El 2023, per exemple, els autònoms que guanyen menys de 600 euros al mes pagarien una quota mensual de 281,52 euros. Els que més guanyen, amb beneficis (rendiments nets) per sobre dels 4.050 euros mensuals, veurien augmentar la seva quota fins al nou màxim de 351,90 euros el proper any.

Al final del període, el 2031, s'hauria implementat del tot el sistema segons "els ingressos reals", amb quotes mínimes de 183,6 euros al mes. La màxima arribaria als 1.266,6 euros.

Entre les associacions d’autònoms, UATAE i UPTA són partidàries de cotitzar en funció dels guanys. Les dues organitzacions, vinculades a CCOO i UGT respectivament, han rebut amb bons ulls la proposta, encara que consideren que el període de transició és excessiu.

En canvi, ATA –dins la patronal CEOE– ja ha apuntat que no li agrada la música de la proposta, en paraules del seu president Lorenzo Amor. A ATA, generalment contraris a l'augment de la cotització dels treballadors, insisteixen que no és el moment d'aplicar aquest sistema.

El govern espanyol ha proposat que els autònoms puguin variar fins a sis mesos durant l'any de tram, en funció dels seus guanys. Les prestacions que poguessin generar (aturada d'autònoms, incapacitat) s'adaptarien a allò cotitzat en cada moment.

Segons els càlculs de la Seguretat Social, dos terços dels autònoms pagarien menys o el mateix a la Seguretat Social, mentre que un terç dels treballadors per compte propi pagaran més.

La realitat és que si tu, com a autònom, ets capaç de generar-te un sou mínimament digne pels temps que corren (posem per cas d’entre 1.500 i 1.700 euros), l’any 2025 ja et pots oblidar de 474 d’aquests euros. De tenir un sou net de 1.500, per exemple, et quedaràs amb mil pelats. Si ets capaç de generar un rendiment net de 1.300 euros, et quedaràs amb menys de mil euros per passar el mes. 

Font: eldiario.es

Comentaris (1)

Fart de caspa Fa 1 any
Ara sent autòmom tens molts puja i baixes.. quan anem be, estalviem per quan anem pitjor.. ja prou es injust perque si per exemple guanyes 30 mil un any i 20 el altre cobres menys que si guanyes dos anys 25, per temes de renda .. Es nota que tota aquesta banda de gaus del PSOE i cia mai han fet d'autònom... A sobre, com ja va pasar et baixen les pensions amb el truc de canviar la base de càlcul uns anys enrera.... et canvien les normes a mig partit o al final de partit... P. ESPAÑA

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive