104 sol·licituds de subvencions a la contractació a Mataró

Mataró aposta per fomentar i atraure l'activitat empresarial

Redacció FOTO PORTADA: 104 sol·licituds de subvencions a la contractació a Mataró

L’Ajuntament redobla esforços per ajudar les empreses i autònoms a generar riquesa i llocs de treball amb una triple aposta: el TecnoCampus, el Servei d’Ocupació i l’impuls de l’economia social

Ajudar a generar oportunitats

Qui vulgui apostar per crear empreses a Mataró ha de tenir facilitats. Les empreses existents que puguin créixer a la ciutat han de tenir ajudes. Qui comenci la seva aventura ha de trobar eines que li facilitin emprendre. Qui busqui persones formades segons el que demanda el sector empresarial les ha de poder trobar al servei d’ocupació municipal. Aquestes idees, connectades totes, configuren la base de l’aposta de l’Ajuntament de Mataró per ser útil, motor i ajuda en la recuperació econòmica de la ciutat

Des de la regidoria d’Ocupació i Empresa es té clara aquesta vocació: “Hem de treballar al costat de les empreses, que se sentin acompanyades i puguin créixer, innovar i fins i tot internacionalitzar-se. El nostre principal objectiu és fer que a Mataró sigui fàcil de treballar i atractiu d’instal·lar-s’hi. Tenim potencial i la nostra feina és fer atractiva la ciutat per a emprenedors, empreses i inversors” resumeix el regidor Sergi Morales.

“Hem de fer que a Mataró sigui fàcil treballar”, resumeix el regidor Sergi Morales

El TecnoCampus, com a parc i com a ecosistema de transferència del coneixement a l’empresa és una de les tres potes sobre les que es recolza l’acció municipal de suport empresarial. Les altres dues són el Servei d’Ocupació de Mataró, el SOM, tant en la seva vessant formativa i capacitadora com en la d’intermediació entre les ofertes de treball de les empreses i les persones que cerquen oportunitats laborals i l’aposta de l’economia social i solidària, amb el Cafè de Mar com a pol de connexió i seu de la Fundació Unió de Cooperadors i l’Ateneu Cooperatiu del Maresme d’eines. “És igual per quina porta entri a demanar informació, suport o serveis com l’assessoria, l’Ajuntament es dota d’eines i instruments diversos per poder ajudar en els inicis, la consolidació o el creixement de l’emprenedor: sigui un petit autònom o una empresa més gran”, explica Morales.

Una vocació que es reforça en els nous temps d’una pandèmia que va quedant enrere i que a efectes de l’Ajuntament ha de suposar “deixar enrere l’etapa d’emergència i reactivació on la Taula per la Reconstrucció ha tingut un paper esencial  i enfocar una fase de recuperació i transformació  o a través dels fons europeus que ens han de servir per transformar l’economia de Mataró”, en paraules del regidor. 

LES EINES D’AJUDA A LES EMPRESES

-

El Servei d'Ocupació de Mataró.
FOTO: El Servei d'Ocupació de Mataró.

1

SOM: Servei d’Ocupació de Mataró

“Ens permet, entre d’altres, formar a les persones segons les necessitats del mercat laboral, i linkar les necessitats de les empreses amb les persones que busquen feina”, en paraules del regidor Sergi Morales.

El Servei d’Ocupació de Mataró, en dades (darrers 2 anys)

 • 2.250 persones ateses pel SOM han trobat feina

 • 1.682 llocs de treball gestionats en ofertes de treball

 • 61,21% cobertura de les ofertes de treball gestionades

 • 4.209 persones han rebut orientació laboral

 • 386 persones contractades en Plans d’Ocupació

2

OME: Oficina Mataró Empresa

Ubicada al TecnoCampus és la “finestreta única per a les empreses i els als emprenedors. Un punt  integral de suport i ajuda per a tràmits i per facilitar gestions”.

3

Pla de Reconstrucció econòmica i social

L’òrgan unitari  de grups, sindicats i patronal constituït fa un any i mig ja ha destinat 6,6 milions en mesures de l’àmbit social i econòmic i ha d’encarar, segons Morales, “la fase de recuperació gràcies a la palanca dels fons europeus i per una economia sostenible, ecològica i de les cures”.

4

Ajudes al comerç

Programes d’incentivació com Aixequem Persianes! que fomenten l’obertura de nous negocis i l’aplicació de l’Àrea de Promoció Econòmica Urbana a l’àmbit del Centre.

 

5

Impuls a les noves economies

Programes específics en sectors estratègics com el turisme de qualitat o l’economia blava a través del projecte Mar en Valor i amb el rellançament del Port de Mataró.

 

6

Pla de millora de Polígons Industrials

Després de la recent millora de l’espai i serveis i disposició del Pla d’en Boet, Rengle i Hortes del Camí Ral,  s’estudiarà si s’hi implementa un APEU. També està en estudi el de Mata-Rocafonda.

 

El regidor Sergi Morales
FOTO: El regidor Sergi Morales

7

Pla de l’Economia Social i Solidària

Acabat d’aprovar, té com a objectiu el creixement de les cooperatives a la ciutat.

 

El cafè de mar
FOTO: El cafè de mar

8

Incentius fiscals per empreses

L’Ajuntament té obertes diferents línies de bonificació de l’ICIO,  a l’IAE o a les Llicències.

El TecnoCampus, referència per als emprenedors

-

Tecnocampus
FOTO: Tecnocampus

Programes “acceleradors”

TecnoCampus compta amb programes com Innoemprèn (d’alt rendiment per transformar idees de negoci en projectes d’empresa real), Reimagine Textile (per a projectes innovadors en l’àmbit tèxtil) o StartHealth (acceleradora de start-ups de salut). En aquest cas estan acotats a un número concret de projectes, amb convocatòries anuals, i compten amb píndoles formativa amb mentoria i accés a experts en cada àmbit. “El projecte insígnia de com estirar sectors importants per la ciutat posicionant-los en la nova economia”, segons el regidor Morales.

-
FOTO: -

Servei de finançament

Les empreses que prenen part en els diferents projectes de suport i assessorament del TecnoCampus també tenen més facilitats per obtenir finançament per als seus projectes, amb opcions com la certificació del pla de negoci com a garantia per presentar-la al banc, o els convenis que el parc empresarial té amb entitats com CaixaBank. A banda, TecnoCampus facilita l’accés a les diferents línies de finançament públic, com ara els nous ajuts europeus vinculats a àmbits com la transformació digital, la recerca o la innovació. TecnoCampus compta amb un web específic on s’actualitzen els diferents ajuts existents, ordenats per àmbits d’interès.  

També per a “reemprenedors”

TecnoCampus també és un centre de referència de Reempresa, projecte liderat per la Diputació que fomenta la continuïtat d’empreses que són viables econòmicament i cerquen un relleu en la propietat i direcció. Els empresaris que vulguin transmetre el seu projecte a un nou emprenedor i aquelles persones físiques o jurídiques que volen donar continuïtat a una iniciativa ja existent tenen aquí el seu punt de trobada. 

Salt a la internacionalització

TecnoCampus acompanya les empreses del territori en fase d’internacionalització amb iniciatives com el ‘business landing’ que, a través dels acords amb altres parcs tecnològics d’arreu del món, acompanyen en l’arribada a països i regions on es vol obrir mercat, fer-hi exportacions, establir cartera de contactes o buscar-hi proveïdors.

Suport a projectes tecnològics i innovadors

Per a les start-up basades en la tecnologia i la innovació, TecnoCampus compta amb la Incubadora, on aquestes empreses no tan sols disposen d’una seu, sinó d’un programa d’acompanyament durant tota l’estada (d’un màxim de tres anys) en funció del seu tipus d’activitat i de la fase en la que es troba el projecte).

En aquest àmbit també se situen els premis Creatic, adreçats a reconèixer i acompanyar les millors iniciatives empresarials. A banda d’un quantiós premi en metàl·lic, als guanyadors se’ls dona accés directe a la incubadora amb un any d’estada bonificada.

Cartell dels premis Creatic 2021
FOTO: Cartell dels premis Creatic 2021

Programa internacional de co-creació

Durant l’any 2021 la Secretaria General de Recerca i Universitats va escollir Tecnocampus per la seva trajectòria de suport a l’emprenedoria universitària per desenvolupar el programa DEMOLA un programa internacional amb metodologia de co-creació, innovadora i avalada internacionalment per a la reflexió i desenvolupament d’idees que resolguin reptes plantejats per les empreses. En el programa hi ha participar 10 empreses catalanes i 50 estudiants (17 estudiants de TecnoCampus i la resta estudiants internacionals)

FOTO:

Un entorn ideal per a l’empresa

TecnoCampus també s’obre a aquelles empreses consolidades que busquen oficines per dur a terme la seva activitat. El parc presenta actius molt importants, com ara un entorn amb més de 100 empreses amb les quals buscar vies de col·laboració i networking (el propi TecnoCampus ho potencia amb diferents activitats); les universitats i tot el talent que generen a nivell d’innovació i d’emprenedoria; i el suport que ofereix el mateix TecnoCampus a nivell d’assessorament, recerca de finançament i internacionalització. 

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive