Pedro Sánchez, amb la mascareta feta a Vilassar de Mar. Cedida
Pedro Sánchez, amb la mascareta feta a Vilassar de Mar. Cedida

Les mascaretes que utilitzen Pedro Sánchez i el Rei es fan a Vilassar de Mar

L’empresa Palens produeix mascaretes FFP2 amb doble filtre de nanofibres que, a través del CSIC, proveeix el govern i la Casa Reial

Les mascaretes que utilitza habitualment el president del Govern, Pedro Sánchez, o el Rei Felip VI, amb les quals apareixen en tots els actes públics, estan produïdes a Vilassar de Mar. Les crea Palens, una empresa dirigida per Óscar Palencia, que produeix mascaretes FFP2 amb doble filtre fet de nanofibres,  una particularitat que les diferencia de la resta i que les ha convertit en les mascaretes “oficials “ del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

“Hem desenvolupat la primera FFP2 de l’Estat espanyol que no depèn dels filtres provinents de la Xina”, explica Palencia. La clau de les mascaretes produïdes a Vilassar és que el seu doble filtre està fet amb nanopartícules produïdes per una empresa valenciana especialitzada en nanopartícules. Amb aquest filtre, segons Palencia, el portador de la mascareta “pot respirar millor que amb la resta d’FFP2, sense aquella sensació d’ofec, i a la vegada està més protegit perquè els filtres són més  potents”.

Això, segons destaca, no es tradueix en un preu més elevat, ja que les mascaretes es poden comprar a un preu d’entre 1,60 i 1,80 euros la unitat a les farmàcies. Palencia explica que, malgrat que la tecnologia que usen és més avançada, poden oferir preus similars a la competència perquè no depenen de distribuïdors xinesos, d´on prové la majoria de la matèria prima amb la que es fabriquen els filtres d’FFP2.

WhatsApp Image 2021 04 21 at 20.31.58

Treballadors a la planta de producció de Palens, a Vilassar de Mar

La particularitat d’aquestes mascaretes desenvolupades per Palens va cridar l’atenció del Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Des del més d’agost passat Palens és el proveïdor oficial d’aquest organisme públic, quelcom que ha fet que les seves mascaretes arribin a les més altes instàncies. La presidència del govern espanyol, la Casa Reial i altres polítics i càrrecs públics les utilitzen, ja que els han estat facilitades a través del CSIC.

Aquesta situació va obligar l’empresa vilassarenca a multiplicar la seva capacitat productiva. Avui la planta maresmenca funciona les 24 hores al dia, sense parar ni la nit de Cap d’Any. Compten amb una plantilla de 110 treballadors i arriba a fabricar 80.000 mascaretes al dia, arribant als 2,5 milions d’unitats mensuals. Xifres de vertigen que fins fa poques setmanes eren en exclusiva per al CSIC. El Consejo, però, els ha donat permís ara per distribuir les mascaretes a altres organismes i al mercat lliure. Aquesta setmana, per exemple, Palens ha lliurat 15.000 unitats a l’Hospital de Mataró, i també es poden començar a trobar a les farmàcies del país.

WhatsApp Image 2021 04 21 at 20.31.02

Mascaretes produïdes a Vilassar de Mar per al CSIC

Aquesta història d’èxit és quelcom que Palencia i l’empresa Palens mai s’haurien pogut imaginar un any enrere. Palens estava especialitzada en la fabricació d’ulleres per a òptiques. “Depeníem molt de les empreses internacionals d’aquest sector, i amb la Covid es van anul·lar totes les fires, on solíem facturar entre el 40 i el 60% del total de vendes cada any”, explica l’emprenedor vilassarenc. En plena crisi provocada per la pandèmia, els proveïdors de l’empresa els van oferir maquinària per fabricar mascaretes FFP2, i van decidir arriscar-se a fer la inversió i endinsar-se en aquest nou sector, una aposta que ha estat absolutament crucial i que ha donat uns resultats extraordinaris.

Comentaris (3)

Alfonso Fa 1 any
L'article és confus. La mascareta que apareix a la fotografia és de l'empresa Bioinicia fabricada a les instal·lacions de Palens. La tecnologia l'han desenvolupat el CSIC (organisme públic de recerca) i l'empresa Bioinicia. Bioinicia té permís per a posar el logo CSIC als seus productes. El CSIC no ha triat aquestes mascaretes, ha contribuït a que arribin al mercat. Els treballadors del CSIC i la resta de la població les pot comprar a la pàgina web de Bionicia des de fa mesos.
Xavier Fa 1 any
Es cert , que al mercat hi han molts tipus i models ,.pero es cert q siguin utilitzades pel CESIC dóna seguretat. Igualment he llegit que per Mataró es fabriquen les del govern català.
Àlex Fa 1 any
I les mascaretes que es confeccionen íntegrament a Mataró per Textil Rosdan, les fa servir la Presidenta de la Generalitat; Laura Borràs, la ministra de Salut, d’interior... la presidenta de les illes Balears... i molts més?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive