Boixet 1 125 anys calçant mataronins
Boixet 1 125 anys calçant mataronins

Cugat Comas .//

125 anys calçant mataronins

Boixet és un dels noms propis del sector del calçat a Mataró, amb cinc botigues a la ciutat

La història de Boixet és d’èxit: de creixement i adaptació als nous temps

Amb el comerç de proximitat passa que hi ha establiments que quasi que formen part del paisatge, que costa d’imaginar-se un carrer o una plaça sense un determinat negoci amb el seu personal, servei i clientela. Mataró s’ha acostumat, en algunes de les seves zones de més activitat, a un dinamisme d’obertures i tancaments d’alguns locals que contrasta amb les botigues impertèrrites, les que tan sovint encara se les coneix com “can” davant del nom. Calçats Boixet n’és un bon exemple.

El 2022 Boixet va complir 125 anys des de la seva primera obertura. Va ser el 1897 i Tomàs Boixet va obrir un taller de reparació i de fer sabates a mida al carrer de Beata Maria. Des de llavors han passat aquest segle i quart i quatre generacions familiars. Mataró ha canviat i també ha canviat Boixet que avui passa per ser la segona firma de calçat més longeva de la ciutat i disposar de cinc botigues físiques, presència en el mercat setmanal de roba de la Plaça de Cuba i una botiga en línia. Les 125 espelmes les bufa Boixet en xifres impactants: més de 30.000 parells de sabates a l’any ven, més o menys.

Boixet ha anat obrint noves botigues fins a ser la sabateria (o directament la firma comercial) amb més locals de la ciutat. A la primogènita de Santa Maria s’hi van anar sumant la de la Plaça de Cuba (1939) o la de del carrer de la Gatassa (1960). “Boixet aposta per Cerdanyola quan pràcticament no hi ha cap bloc fet i ve a ser pràcticament la primera botiga del barri, quan tot era sorra i la zona s’anava fent, els veïns ja hi compraven calçat”, explica l’actual responsable. La quarta botiga física l’obre el 2008 al carrer de Barcelona (“en l’època que era un dels quatre millors carrers comercials de Catalunya”, recorda) i el 2021 obre la darrera al carrer de Santa Teresa. Cinc botigues físiques i la parada dels dijous al mercat de la plaça de Cuba, davant per davant de la botiga que hi té.

Boixet botiga primera botiga santa maria
Boixet botiga primera botiga santa maria

 

Una fórmula d’èxit

Fa 36 anys que en Quico Boixet, quarta generació i besnét d’aquell Tomàs pioner del primer taller, és al capdavant de la firma homònima. Coincideix també amb l’època de més creixement de la firma. Va entrar, informatitzar el funcionament i gràcies al seu personal, explica, ha anat adaptant l’ofici familiar als nous temps. Si fa 125 anys que els mataronins es calcen a can Boixet, alguna mena de secret o fórmula deu tenir.  

Com a bon botiguer, Boixet és zelós de desvelar com s’ho fa al capdavant de l’empresa. “Busquem com a política una relació de qualitat preu bona que fa que siguem una sabateria popular. Estudio la competència per desmarcar-me’n i mai he primat la marca sinó la qualitat del calçat. I hi ha un punt de risc, de conèixer el mercat, els proveïdors, d’intuir les tendències i d’apostar. Encara avui puc dir que m’encanta mirar d’encertar per on poden anar les temporades, establir estratègies, tancar-me i mirar per on tirem”, assegura.

 Al cap i a la fi Calçats Boixet acaba operant com a xarxa de sabateries, dels diferents establiments i sap el tipus de clientela de cadascun, incloent-hi la parada setmanal dels dijous. “Sempre busco i analitzo els meus errors, que és el més fàcil de canviar i amb els factors externs faig el què puc, amb més incertesa en la presa de decisions”, afegeix.

125 anys de comerç de proximitat, d’estructura i funcionament familiar i de prioritzar l’atenció al client que genera fidelitat i confiança són fites que no estan a l’abast de tothom: “Tants anys són gràcies a tenir un personal involucrat i entregat amb el bon funcionament, entre tots tiren el negoci endavant”, resol.

Les dades

 • 125 anys de l’obertura del primer taller
 • 83 anys de l’obertura a la Plaça de Cuba
 • 4 generacions al capdavant de l’empresa
 • 62 anys de l’obertura a Cerdanyola
 • 5 botigues físiques a Mataró
 • 1 parada al mercat dels dijous a pl Cuba

 

Boixet botiga nova

La darrera botiga de Boixet, al carrer de Santa Teresa

 

Comentaris (6)

Oscar Poveda Fa 6 mesos
Felicitas! sempre endavant
Oscar Poveda Fa 6 mesos
Moltes felicitats!! sempre endavant!
Montserrat Fa 6 mesos
Sóc de Mataró de tota la vida, i Can Boixet ha estat sempre a l'alçada de les meves necessitats de calçat. Tinc el peu petit i trobar el que vull costa, però a Can Boixet tens una oferta variada, de qualitat i sense problemes de talla. Molt agraïda per poder comptar amb vosaltres. Per molts anys Boixet's!
Josep Fa 6 mesos
Enhorabona per l'aniversari i per mantenir el comerç local i de proximitat de tota la vida. Heu calçat moltes generacions amb articles de qualitat. Molta sort.
Jaume Pujol Fa 6 mesos
Moltes felicitats pels 125 anys. A casa meva, quan era petit sempre anàvem a comprar les sabates a la botiga de la Plaça de Cuba (nosaltres vivíem a les Cases Barates del Grup Goya). I sempre ens havíem atès molt bén i amb molta amabilitat. A més a més, els preus eren diferents (més barats) que les botigues més cèntriques. Enhorabona i que en feu molts més d'anys a Mataró.
Maria Teresa Ortega Fa 6 mesos
Felicitats,i que per molts anys puguem gaudir-ne del seu producte i del seu servei !!

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive