Fusions bancàries.
Fusions bancàries.

Paula Saez

Unicaja i Liberbank es fusionen: buscaran més unions?

A finals del passat mes de desembre de 2020 es van produir les converses definitives per a la fusió entre Unicaja i Liberbank i aquí us expliquem tot al respecte.

Les converses per realitzar la fusió entre Unicaja i Liberbank van començar l’any 2018, però no va ser fins a finals d’aquest 2020 quan l’operació es va tancar finalment. Aquest acord permet desencallar el procés de fusió i evitarà tornar a auditar els comptes de les dues entitats, una cosa que hauria passat si no s'arribés a un acord de fusió abans del tancament de l'any. Però, com ens afectarà això als clients? I, sabem ja si les entitats buscaran més unions pròximamentUs expliquem com està la situació.

Així serà la unió entre Unicaja i Liberbank

Un cop resoltes les diferències entre Unicaja i Liberbank que van allargar-se durant anys, es va anunciar de forma oficial quins seran els perfils que ocuparan els llocs de comandament i responsabilitat. Per començar, es va informar que la presidència executiva recaurà, com estava previst, en Manuel Azuaga (73 anys d'edat). Ocupa aquest mateix càrrec a Unicaja, encara que només comptarà amb un període de mandat de dos anys, després dels quals el nou president perdrà les funcions executives. Quant al càrrec de conseller delegat, serà exercit per Manuel Menéndez, de 61 anys d'edat i actual CEO de Liberbank, de moment, fins a mitjans de 2023.

 

Cal tenir en compte que el calendari previst inicialment per formar una sola entitat s'ha retardat aproximadament un mes. Per aquest motiu, finalment està previst que les juntes d'accionistes per aprovar l'operació es duguin a terme a finals de gener. No serà llavors quan tot acabi, ja que encara hauran de passar uns quants mesos per poder obtenir les diferents autoritzacions necessàries. Així, s’estima que la fusió definitiva es dugui a terme a mitjans del mes de juny de 2021 com aviat . Serà llavors quan comenci a funcionar el rellotge per als canvis de la cúpula en dos anys.

Si ens fixem en els números, podem dir que Unicaja aportarà al futur banc conjunt uns 63.000 milions en actius i Liberbank sumarà uns 45.800 milions. Per aquest motiu, cap client registrat a alguna d’aquestes entitats bancàries haurà de témer cap pèrdua ni problema. Els treballadors de ambdós grups poden estar també tranquils, ja que el grup resultant els mantindrà i a més sumarà uns 9.900 professionals i una xarxa propera a les 1.600 sucursals.

Notícies recents apunten que més enllà de les sinergies i els beneficis que aquesta operació pugui portar per a les dues bandes, també tindrà una part negativa sobretot per als accionistes de Liberbank. El motiu es degut a que la nova entitat, una vegada que es culmini la fusió, estarà sotmesa a la nova taxa Tobin. Es tracta d’un impost que entrarà en vigor el proper 18 de gener i que grava les transaccions financeres entre les quals es troba la compravenda d'accions d'empreses amb una capitalització borsària superior als 1.000 milions d'euros. La nova Unicaja quedarà, per tant, sotmesa a aquest nou impost, ja que després del tancament de l'operació de fusió amb Liberbank, i segons la situació borsària actual, el valor en borsa de l'entitat resultant serà d'uns 1.800 milions d'euros. Tot i això, no sembla que això vagi a suposar cap problema per a les entitats financeres que ens ocupen i la seva gran capacitat econòmica.

Fonts: Cinco Días i La Información

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive