Sectors que estan creant llocs de feina aquest 2021
Sectors que estan creant llocs de feina aquest 2021

Paula Saez

Totes les empreses hauran de tenir un registre de salaris

Una nova mesura entra en vigor per controlar la bretxa salarial entre homes i dones, que actualment ronda el 22%.

A Catalunya, segons dades recollides a finals del passat mes de febrer, la bretxa salarial entre homes i dones era de 6.350 euros. Els homes, amb un sou mitjà de 28.640€ anuals, superen els 22.290€ de les dones. Es tracta d’una situació que no és nova i porta molts anys produint-se, però a partir d’aquest 14 d’abril de 2021 podria millorar. La raó la trobem en la mesura aprovada pel govern que demana a totes les empreses que compten amb assalariats tinguin un registre de salaris per poder comprovar amb més facilitat si hi ha cap irregularitat. Us ho expliquem.

Com funcionarà el registre de salaris de les empreses

“Amb aquest Reial Decret, es regula el principi de transparència retributiva i l'obligació de la mateixa retribució per treball d'igual valor, els instruments de transparència retributiva com registres retributius, auditoria retributiva, el sistema de valoració de llocs de treball de la classificació professional continguda en l'empresa i en el conveni col·lectiu d'aplicació, i el dret d'informació de les persones treballadores”, ens indica la pàgina oficial del govern en el que s’anuncia aquest Decret.

D'acord amb el Directori Central d'Empreses (DIRCE) a 1 de gener de 2020 del Institut Nacional d'Estadística (INE), la mesura afecta gairebé a 1,5 milions d'empreses, ja que són les que tenen assalariats. Cal destacar que d’aquesta elevada xifra al voltant de 900.000 tenen només 1 o 2 empleats i que degut al petit volum que tenen aquest tipus d’empreses, moltes presenten dificultats per elaborar els registres que ens ocupen. Per aquest motiu, el Govern central ha creat una eina en línia voluntària i gratuïta.

Coneguda oficialment com a Eina Espanyola d'Igualtat retributiva IR!, permetrà fer senzilla, intel·ligible i intuïtiva l'elaboració d'aquests registres salarials, amb criteris més concrets sobre com es totalitza. D’aquesta forma, cada empresa haurà de fer constar en el seu registre la mitjana aritmètica del que es percep realment per cada un d'aquests conceptes en cada grup professional, categoria, nivell o qualsevol altre sistema de classificació que indiqui de forma adequada les diferències entre homes i dones.

“El registre retributiu, obligatori per a totes les empreses i l'auditoria retributiva, amb la qual han de comptar les empreses obligades a tenir un Pla d'Igualtat, permeten avançar cap a la transparència i la igualtat més de facilitar la retenció del talent”, indiquen des del Govern central.

En cas de que aquests informes (en els casos d’empreses amb al menys 50 treballadors) hi hagi una diferència d’un 25% entre els sous d’homes i dones, l'empresari haurà de justificar de forma detallada que el motiu respon a causes objectives i no suposa una discriminació de gènere. Si no es pot justificar, la infracció pot comportar multes de la Inspecció de Treball de fins a 187.000€.

D’altra banda, cal esmentar que els treballadors també tindran dret a accedir a aquest registre salarial a través de la seva representació legal en l'empresa. Amb tot això s’espera que a la llarga aquesta bretxa salarial es pugui regular per avançar cap a un futur més igualitari en l’àmbit laboral.

Fonts: Cinco Días i gob

Comentaris (1)

Papa Emeritus Fa 1 any
Lamentable

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive