Quan no pots desconnectar de la feina ni per vacances
Quan no pots desconnectar de la feina ni per vacances

Redacció

El teletreball redueix les baixes laborals

Així ho determinen estudis que s’han fet al Regne Unit, Estats Units i la Xina

patrocini pous
 

Diversos estudis publicats apunten que amb el teletreball es redueix el nombre de baixes laborals. La qüestió és que, pel fet de treballar a casa, les malalties lleus ja no són susceptibles d’acabar desembocant en baixes laborals. Així, com a mínim, es després d’aquesta recerca publicada a països com el Regne Unit, els Estats Units o la Xina.

Segons publica el Financial Times, els dies de baixa van decaure al Regne Unit del 3,1% del temps de treball (el 1995) a l'1,8 el 2020. És el percentatge d'absentisme per malaltia més baix de la seva història. Als Estats Units una investigació ha revelat que els treballadors nord-americans estan menys disposats a agafar una baixa a causa del teletreball. Ja abans de la pandèmia, una enquesta entre treballadors xinesos d'una empresa que havia implantat el teletreball va detectar que els empleats s'acollien menys a incapacitats temporals perquè treballaven des de casa, fins i tot, malgrat presentar diverses malalties.

A l’estat espanyol el fenomen és semblant, però no pas en nombre de dies sinó en quantitat d'incapacitats temporals. Cal tenir en compte que a Espanya hi ha hagut quarantenes per contacte estret amb un positiu -que es computaven com a baixes- i que l'aïllament d'un contagiat era de 10 dies fins fa pocs mesos. Segons dades recollides per l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) "durant el període del confinament i la desescalada la durada de la incapacitat temporal es va incrementar un 84,48%". Però, encara que van ser més llargues, hi va haver menys baixes. I la causa és el teletreball.

Tot i això, el 2021 i el 2022 (les últimes dades d'aquest any són les del gener) mostren un canvi de tendència: es tornen a sol·licitar les mateixes baixes laborals que abans de la pandèmia, però segueixen durant més. Cal tenir en compte, de totes maneres, que el desembre del 2021 i el gener del 2022 s'ha produït el major nombre de contagis de covid de tota la pandèmia.

Segons dades de la Seguretat Social, el 2021 1.709.107 persones van estar de baixa per algun motiu mèdic. La durada mitjana de les baixes d'aquell any va ser de 49 dies.

El 2020, any de l'esclat de la pandèmia, 1.420.548 persones es van acollir a una incapacitat temporal, amb una durada mitjana de 50,88 dies. La incapacitat temporal per Covid-19 suposava al final d'octubre del 2020 el 38,73% de totes les baixes.

Els números són molt similars l’any 2019, quan hi va haver 1.432.548 persones de baixa, però sí que es nota que les incapacitats temporals van durar menys: 24,57 dies.

Font: niusdiario.es

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive