La pujada de preus se situa en xifres rècord
La pujada de preus se situa en xifres rècord

La pujada de preus se situa en xifres rècord

La pujada se situa en el 7,4% al febrer a Catalunya i s'atribueix a l'increment generalitzat dels preus del carburant, l'alimentació i l'electricitat

patrocini pous
 

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya continua creixent i es dispara a xifres rècord. Aquest febrer, la taxa interanual s'ha situat en el 7,4%, més d'un punt i mig per sobre que al gener (5,9%). Es tracta de la variació més pronunciada des del 2002, quan comença la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). De nou, segons l'INE la pujada es deu a l'increment generalitzat dels preus, sobretot en l'alimentació i les begudes, el carburant i l'electricitat. En concret, els preus de l'electricitat, el gas i altres combustibles s'han disparat un 54,7% interanual. A l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC s'ha situat en el 7,6%, la més alta registrada des del 1986.

La taxa d'inflació subjacent–no té en compte els productes energètics i els aliments no elaborats- també continua creixent i se situa en el 3,0%, sis dècimes més que el gene. El grup que registra una major pujada és el de l'habitatge amb una variació del 22,3% davant el 15,8% del mes anterior. Aquest augment té relació amb l’encariment del preu de l'electricitat i del gas ja que la llum i l a calefacció s’inclouen dins del còmput. El transport passa del creixement l'11,4% al gener al amb un 12,9% del febrer, que també té relació directa amb l’increment del preu dels carburants. A més distància, se situa la roba, que puja un 5,8% i els aliments i begudes i no alcohòliques, que augmenten un 5,4%. En la resta de grups també pugen els preus i només el de les comunicacions registra una taxa negativa, amb un -0,7%.

Anant al detall dels subgrups, l'electricitat, el gas i altres combustibles registra una variació anual de fins al 54,7%; els vehicles personals un 17%; els serveis financers un 10,6%; els serveis d'allotjament un 10,1%, els mobles un 7,4%, la roba un 5,9%, el calçat un 5,6%, els aliments un 5,4%, entre altres increments. I més concretament en aquest darrer àmbit, l'oli va enfilar-se un 26,3%; la carn d'ovella va pujar un 12,3%; la de vaca ho va fer un 6,9%, la d'au un 6,8% mentre que la porcina va caure un 0,4%.

D'altra banda, el preu de la llet es va disparar un 10,2%; el dels cereals va créixer un 8,7%; el del cafè un 7,3%; el del pa es va incrementar un 5,7%, el de la fruita un 5,4%; el dels llegums i hortalisses fresques un 4% i el del peix fresc i congelat un 3,6%, Pel que fa a la variació mensual de l'IPC a Catalunya, es va situar en un 0,8%. Destaca també els increments en transport amb un 2,9% i els de l'habitatge i els seus subministraments (aigua, electricitat, gas i altres combustibles), amb un 1% més. En canvi, baixa un 1,5% la taxa mensual de vestit i calçat.

Al conjunt de l'Estat, la taxa anual de l'Índex de Preus al Consum del febrer es va situar en el 7,6%, la més alta en 36 anys. Els factors que han influït en aquest encariment de preus han estat l'habitatge –amb una variació anual del 25,4%, set punts més que la del gener, sobretot arran de l'encariment del preu de l'electricitat-; el transport –que creix un 12,8%, un punt i mig superior a conseqüència de l'increment de preus de carburants i dels automòbils; els aliments i les begudes alcohòliques –que amb un 5,6%, superen en vuit dècimes la del mes anterior per l'augment de preu dels llegums, hortalisses, llet i cereals- i el peu en hotels, cafès i restaurants, fins al 3,6%.

Pel que fa a la variació mensual a l'Estat, va ser del 0,8%. D'altra banda, per comunitats, la taxa anual de l'IPC va augmentar al febrer respecte al gener en totes elles. Els majors increments es van produir a Aragó, amb una pujada de gairebé 2 punts; mentre que els menors augments es van produir a Galícia (+1,2 punts).

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive