Plaques solars d'autoconsum
Plaques solars d'autoconsum

Plaques solars, una alternativa davant la pujada de la llum?

Les plaques solars d'autoconsum estan vivint un autèntic boom

patrocini pous
 

Si una família a Catalunya consumís exactament el mateix que l'any 2021, ara, la factura mensual se li encariria uns 280 euros. Tenint en compte un any sencer, la despesa familiar s'incrementaria en 3.364 euros. Mentre que els preus pugen, els salaris no ho fan ni de bon tros. De fet, un treballador amb el salari mitjà de Catalunya necessitaria dues mensualitats més extra a l'any per no notar l'efecte de la inflació.

La meitat d'aquest encariment mensual correspon als subministraments com la factura de la llum, el gas o l'aigua. Només en això, una família hauria de destinar 146 euros addicionals cada mes per consumir exactament el mateix que el 2021.

Aquesta realitat és probable que hagi col·laborat en el fet que el sector fotovoltaic català dupliqui, en un any, el nombre de treballadors que té contractats. Ja dona feina a unes 2.500 persones, però encara li falten uns 8.500 treballadors per cobrir tota la demanda.

El 2021, només en plaques solars d'autoconsum es van instal·lar 86.000 kilowatts de potència, 36.000 més que el 2020, i aquest any es podria arribar als 100.000. El creixement és important, però insuficient: per arribar als objectius que fixa Europa, en caldrien 715.000 cada any des d'ara fins al 2030.

Les plaques solars d'autoconsum estan vivint un autèntic boom, però gairebé totes s'instal·len en cases unifamiliars. Ara bé, quan es tracta d'un edifici de pisos, que és on viu el gruix de la població, hi ha moltes traves per regularitzar la instal·lació i per aconseguir l'objectiu final, que és rebaixar la factura de la llum. D'exemples n'hi ha diversos a moltes ciutats catalanes. Comunitats de veïns que han fet el pas i s'han instal·lat plaques a la teulada de manera col·lectiva i que, passats els mesos -fins i tot anys-, encara no han rebut cap compensació en la seva factura, tot i que estan injectant aquesta energia a la xarxa elèctrica.

A les instal·lacions d'autoconsum, un comptador calcula quanta energia han generat les plaques solars, que va a parar al domicili i també a la xarxa i, després, la comercialitzadora fa una compensació econòmica en la factura. És a dir, que cobra de menys en funció de l'energia generada. Un tràmit relativament ràpid quan es tracta de cases unifamiliars, però que es complica quan les plaques solars són de diversos propietaris.

Per la Generalitat, l'opció més recomanable és canviar de companyia si aquesta no respon, ja que l'opció de sancionar per part de l'administració no afecta els temes regulats. Endesa, per la seva part, s'escuda dient que és la normativa la que fa difícil el tràmit. Ara bé, diverses fonts del sector apunten aquesta companyia com a principal responsable dels retards, que no es donen amb altres companyies.

Font: CCMA.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive