El Maresme ha tancat l'any 2022 amb un descens interanual de l'atur del 6,65%. Xifres positives que resumeixen la bona tendència del mercat laboral durant l'any que deixem enrere, però que no han servit per corregir algunes de les dinàmiques de l'atur al Maresme: feminitzat, de llarga durada i afectant sobretot les persones grans.
Segons les dades facilitades per l'Observatori de desenvolupament local del Consell Comarcal, el perfil majoritari de les persones aturades al Maresme és el de dones majors de 45 anys i que porten més de 12 mesos sense feina. En aquest sentit, destaca negativament l'elevada feminització de l'atur a la comarca, ja que 12.477 dones (el 57,60% del total de persones aturades) busquen feina. A més, segons destaca el mateix organisme, recuperació de l’ocupació va més lenta entre les dones que entre els homes.
El Maresme encara té registrades 21.658 persones com a demandants de feina no ocupades. Majoritàriament (62,63%) són persones més grans de 45 anys i el 45% d'elles estan inscrites a les oficines d’ocupació més de 12 mesos. D'aquesta manera, es posa de manifest que al Maresme hi predomina l'atur de llarga durada.
Sigui com sigui, el Maresme comença 2023 amb 1.544 persones aturades menys que a inicis de 2022. El descens interanual de l’atur a la comarca arriba al 6,65% en un any en què només es van registrar increments de la desocupació els mesos de gener, febrer, agost i setembre. Amb el tancament del mes de desembre, la taxa d’atur registrat comarcal es va situar en el 10,02%. En dones aquesta taxa d’atur s’eleva a l’11,89% i disminueix al 8,26% entre els homes.
Pel que fa al comportament del mes de desembre, el Maresme va registrar un lleuger descens de l’atur del 0,27% que es va recollir en tots els sectors econòmics a excepció de la construcció. L’agricultura va ser la que va registrar un descens percentual més elevat de l’atur.
Comentaris